Veniturile pieţei telecom din România au crescut cu 2,1% în 2021, faţă de anul anterior. Topul furnizorilor (date ANCOM)

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

Veniturile pieţei telecom din România au crescut cu 2,1% în 2021, faţă de anul anterior, până la valoarea de 17,1 miliarde de lei, conform datelor prezentate, marţi, de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, citat de Agerpres. Acesta a făcut declarațiile în cadrul unei conferinţe de specialitate.

“Veniturile din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au înregistrat, în 2021, o uşoară creştere anuală, de 2%, depăşind 17 miliarde de lei (aproximativ 3,5 miliarde de euro). Ca pondere în PIB, vorbim probabil de 1,5%, poate chiar mai mult. După achiziţia fostului Telekom fix, Grupul Orange realizează, cumulat, 40% din veniturile din piaţa telecom din România, din care 25,5% cota organică Orange şi 14,5% cota dobândită din compania preluată. Urmează Vodafone, cu 23,7%, şi RCS&RDS – cu 22,3%”, a subliniat Lovin.

Pe segmentul telefoniei mobile, în 2021, în România erau aproape 23 de milioane de cartele SIM active, dintre care 62% pe bază de abonament şi 38% cartele preplătite. Lunar, în medie, un utilizator a efectuat un trafic de voce de aproximativ cinci ore.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În ceea ce priveşte cotele de piaţă pe telefonie mobilă, după achiziţia fostului Telekom Fix, Grupul Orange a ajuns să deţină 41% din piaţa cartelelor SIM active, la finalul anului trecut. “Creşterea aceasta anorganică, prin preluare, este de 4%. Urmează Vodafone cu 29,3%, RCS&RDS cu 17,8% şi Telekom Mobile cu 12,3%”, a menţionat oficialul ANCOM.

La internet fix, datele Autorităţii de reglementare arată că, în a doua jumătate a anului trecut, a fost depăşit pragul de 6 milioane de conexiuni, “ceea ce înseamnă că trei sferturi dintre gospodării beneficiau de conexiune, mai exact 6,1 milioane de conexiuni, cu un plus de 7%, de la an la an”.

“Dintre acestea, 85%, adică 5,2 milioane, în creştere anuală cu 15%, reprezentau conexiunile de foarte mare viteză, de peste 100 Mbps. În mediul rural, creşterea conexiunilor de foarte mare viteză a fost de 35%. Un număr de 21,2 milioane de conexiuni active la internet mobil, la finalul anului 2021 (+4%), iar 74% dintre ele (15,6 milioane) fiind conexiuni 4G sa 5G, cu un plus de 15%. Conform celor mai recente date, traficul mediu de internet mobil a crescut cu 33%, în 2021, faţă de 2020, până la 6,5 GB/locuitor pe lună, în timp ce traficul de internet fix a înregistrat o creştere de 16%, ajungând la 52GB/locuitor/lună”, a susţinut vicepreşedintele ANCOM.

Acesta a adăugat că, în privinţa cotelor de piaţă ale furnizorilor în funcţie de numărul total de conexiuni, pentru internetul fix, RCS&RDS este liderul detaşat, în 2021, iar efectul preluării Telekom Fix de către Orange a fost că grupul francez de telecomunicaţii a devenit al doilea jucător în internetul fix, în România, cu o cotă de piaţă de circa 23%. Pe acelaşi segment, urmează Vodafone, cu aproape 12% cotă.

“Şi în ceea ce priveşte internetul mobil, cum era de aşteptat, după tranzacţie, Grupul Orange şi-a întărit poziţia de lider al pieţei, cu o cotă cumulată de peste 42%, urmat de Vodafone cu peste 24%, RCS&RDS cu 20% şi Telekom Mobile cu 12,4%”, a precizat oficialul ANCOM.

Publicaţia “C@municaţii Mobile” a organizat, marţi, conferinţa “Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Aniversare – 25 de ani de comunicaţii digitale în România”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: