Veniturile populației se erodează continuu de anul trecut: 63% dintre români rămân cu o sumă mică din venit la final de lună (sondaj)

bani, lei, finante, bancnote, pensie

Criza economică în România este abia la început, dar populația resimte deja dificultăți financiare. Pe lângă scumpirile provocate de inflație s-au adăugat și dobânzile majorate ale creditelor contractate. Astfel, în ultimele 12 luni 56% dintre românii cu vârste între 55 și 75 de ani spun că nu au luat niciun leu împrumut, dar 36% din total nici nu a reușit să pună vreun leu deoparte, conform unui sondaj sondaj realizat de Kantar Polonia și comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), prezent în șapte țări europene, precum și în Mexic și Australia și care operează și Provident Financial România.

Impactul financiar al inflației, atât importată din zona UE, cât și rezultată din majorările prețurilor la energie, este resimțit diferit de diferitele categorii de populație. Mai mult de o treime (35%) dintre tinerii de până în 34 de ani sunt singurii care rămân cu bani în fiecare lună după luarea în calcul a cheltuielilor și veniturilor. Procentul de persoane care rămân cu bani lunar este de 17% în categoria 35-54 de ani și de 13% la 55-75 de ani.

Per ansamblu, majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare. În același timp, 13% dintre respondenți au afirmat că nu rămân cu nimic. Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% cheltuie întregul venit și nu rămân cu niciun leu la sfârșit de lună.

În ceea ce privește economisirea, 36% dintre respondenții români au declarat că nu au pus nici un ban deoparte în ultimele 12 luni, în creștere față de anul trecut (34%). Doar 30% dintre respondenți susțin că pot economisi cel puțin o mică sumă de bani în fiecare lună. Acest procent nu variază foarte mult în funcție de vârsta sau genul respondenților. La fel ca anul trecut, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%).

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani?

Deși cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor sunt cele legate de utilități, alimente, servicii de telecomunicații și servicii de streaming și TV, în ultimele 12 luni oamenii au alocat un buget recurent și pentru produse de asigurare (cum ar fi asigurarea de locuință sau de sănătate). În același timp, românii sunt preocupați și de aspectul fizic, astfel că, în fiecare lună, aproximativ jumătate dintre români își cumpără haine sau încălțări, dar investesc și în servicii și produse de îngrijire personală, precum tratamente cosmetice sau tunsori.

Numărul celor care nu au luat împrumuturi a crescut

Majoritatea românilor (66%) au avut nevoie să împrumute bani anul trecut, însă procentul celor care nu au împrumutat niciun leu a crescut de la 42% la 44%. Persoanele care au vârsta între 55 și 75 de ani au fost cele mai rezervate în a lua împrumuturi, iar 56% dintre cei care sunt în această categorie de vârstă au spus că nu au luat bani cu împrumut de nicăieri.

Iar când vine vorba de împrumut, cei mai mulți (30%) cer bani familiei, 23,1% cer de la bănci și IFN, 15,6% de la prieteni și colegi, iar 3,6% de la alte persoane sau instituții.

Se poate spune că românii se pregătesc de vremuri i mai grele, pe care oficialii și economiștii le tot anunță prin media. Paritatea la care au ajuns euro și dolarul (astăzi, 1 euro = 4,9411 lei și 1 dolar = 4,9391 lei, conform BNR) și deprecierea leului față de acestea vor adăuga presiune asupra inflației prin majorarea prețurilor la produsele importate sau care au ca referință moneda europeană.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *