Vicepreședintele BCE: Încetinirea creșterii economice nu este suficientă pentru a reduce inflația

Inflatie

Banca Centrală Europeană va trebui să continue lupta contra inflaţiei deoarece încetinirea economiei în zona euro nu este suficientă pentru a reduce preţurile de consum, a afirmat luni Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1%. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

„Trebuie să consolidăm toate elementele care sprijină credibilitatea băncii centrale, evitând efectele secundare”, a aplicat oficialul la o conferinţă care are loc la Madrid.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Încetinirea nu va reduce inflaţia de la sine. Politica monetară trebuie să contribuie la reducerea inflaţiei”, a adăugat Luis de Guindos, fost ministrul spaniol,de Finanţe.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro. Economistul şef al BCE, Philip Lane, a afirmat recent că această majorare a fost una “adecvată”, şi a semnalat că viitoarele creşteri este posibil să fie la un nivel mai redus. În schimb, alţi oficiali BCE au declarat că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.

Guindos a explicat că încă trebuie discutat în Consiliul guvernatorilor BCE modul sau momentul în care ar putea fi redus bilanţul sau unde ar trebui să se situeze rata neutra exactă – nivelul la care politica monetară nici nu prejudiciază, nici nu stimulează.

De asemenea, a avertizat oficialul BCE, perioada în care politica fiscală “vom face orice este necesar” s-a încheiat şi orice decizii ar trebui să fie ţintite şi selective.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: