Ministerul Transporturilor a emis autorizaţia de construire pentru prima etapă a lucrărilor la tunelul Robeşti de pe secţiunea 2 (Boiţa – Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Piteşti în lungime de 900 metri, a anunţat, joi, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“A fost parcursă o nouă etapă importantă pentru construcţia tunelului Robeşti de pe secţiunea 2 (Boiţa -Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Piteşti! Ministerul Transporturilor a emis astăzi Autorizaţia de Construire pentru prima etapă a lucrărilor la acest tunel în lungime de 900 m”, a spus Pistol.

Potrivit acestuia, asocierea de constructori turci (Mapa-Cengiz) lucrează deja la două viaducte de pe traseul acestui nou tronson de autostradă care face parte din Coridorul 4 Pan-european.
Contractul pentru construcţia secţiunii 2 are o valoare de 4,25 miliarde lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport 2021-2027. Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2028.
Constructorii turci (Mapa – Cenghiz) au în șantier mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje, spunea în urmă cu o săptămână Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
“La viaductul 1, stadiul fizic este de 51,83%. Acesta are o lungime de 650 m și se lucrează la pile și elevații. La viaductul 2, în lungime de 204 metri, se execută foraje pentru piloți.De asemenea, la viaductele 3, 4 și 5 se lucrează la platforme și drumuri de acces. Stadiul fizic care se înregistrează în momentul de față pe întregul șantier este de 5,02%.
Încă din această primăvară, constructorii turci au început transportul primelor grinzi realizate în propria fabrică de agregate pentru execuția viaductului de la Boița.”, precizează CNAIR.
Pentru toate structurile de pe această secțiune sunt necesare 1059 de grinzi de beton cu lungimi cuprinse între 32,3 și 40 m.
De asemenea, pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu), în lungime de 31,33 km vor fi executate 48 de poduri, pasaje și viaducte, potrivit CNAIR.
Valoarea contractului este de 4,2 miliarde de lei, fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată prin Programul Transport 2021 -2027. Lotul 2 Boița – Cornetu (31 km) este construit de asocierea de constructori din Turcia Mapa-Cengiz.
La finele lunii mai, Asociația Pro Infrastructură spunea că Asocierea Mapa-Cengiz are încă un ritm total nesatisfăcător pe Lotul 2 Boița – Cornetu (31,33 km) de pe Autostrada Sibiu – Pitești.
Asociația susținea că antreprenorii au multe întârzieri de recuperat și există și elemente de birocrație care vor adăuga problemelor pe acest lot, alături de dificultățile date de lucrări care se derulează aproape de traficul rutier și feroviar, așa că „nu sunt șanse să fie totul gata în 4 ani”.
„Mai curând în vreo 7, optimist vorbind. Și va fi nevoie de mult mai mulți oameni în teren. Sunt 7 tuneluri, 48 de poduri (din care 5 traversări ale Oltului), un ecoduct-mamut la Lazaret, consolidări de versant fără număr și, pentru cunoscători, de vreo 10 ori (fără exagerare) volumul șantierului din celebrul deal al liliecilor de la Șoimuș în materie de terasamente de pământ armat”, arăta asociația.
API mai transmite că dificultatea este crescută semnificativ și din cauza lucrărilor lipite sau foarte apropiate de DN7 și calea ferată. „Este risc major de incidente dacă traficul pe DN7 nu este restricționat sau chiar închis, așa cum v-am spus vara trecută că se va întâmpla”, mai spunea Asociația.
Pe contul de YouTube al unui pasionat de infrastructură, Ioan Adrian Gica, au fost postate joi dimineață imagini de pe acest șantier însoțite de următorul mesaj: “Bună dimineața tuturor pasionaților de infrastructură! Marți 15.07.2025 am filmat și pe lotul 2 al autostrazii Sibiu Pitești la viitorul Tunel Robesti, acolo unde au fost demarate activitățile de armare și betonare a portalului sudic, se fac pregătiri și la portalul nordic acolo unde printre picături o echipă de fierari lucrau. Cei de la Mapa așteaptă încă emiterea Autorizatiei de Construire pentru acest tunel.”