VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești: PORR a mobilizat 330 de drumari pe lotul cu tunelul Momaia / Când vor începe lucrările și la tunelurile din zona de munte

Autostrada Sibiu Pitești Momaia beton

Constructorul PORR (Austria) a mobilizat 330 de drumari pe lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, iar echipele specializate lucrează concomitent la cele două galerii paralele ale tunelului de la Dealul Momaia, a transmis luni, după verificarea șantierului, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni are o lungime de aproape 10 kilometri și include tunelul de 1,3 km de la Momaia, primul tunel forat construit pe o autostradă în România. Tunelul de la Momaia pe Lotul Curtea de Argeș – Tigveni se construiește cu metoda de forare NATM, iar lucrările efective au început luna trecută cu trei ani și jumătate timp estimat de execuție.

Echipele care lucrează la tunel sunt aduse din Austria.

„În prezent, stadiul lucrărilor este următorul:

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

se lucrează în interiorul celor 2 portaluri: ieșirea din tunel spre Pitești, respectiv intrarea din tunel spre Sibiu

interiorul tunelului este construit prin metoda austriacă NATM, care folosește tehnologie de ultimă generație

se execută lucrări de armare pentru stabilizarea interioară a tunelului. Pe acest șantier, sunt mobilizați pe întregul amplasament al lucrărilor 330 muncitori /Reamintesc faptul că la construcția tunelului lucrează 2 echipe concomitent formate din specialiști aduși din Austria, care au la dispoziție câte un set de utilaje. Pentru a asigura continuitatea șantierului, în caz de nevoie, antreprenorul a dotat în șantier încă un set de utilaje suplimentar”, a transmis Ionel Scrioșteanu.

Betonul torcretat este rezistent la intemperii, mai elastic și rezistent decâât un beton vibrat cu aceleași grosimi (detalii aici).

Cel mai lung tunel al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești este cel de la Poiana (1,7 km) pe lotul 3 (WeBuild), dar probabil cel mai greu de construit (din cauza reliefului/accesului), va fi cel de pe Lotul 2 Boița – Cornetu (Tunel Câineni 1.590 metri). Ambele loturi încă sunt în etapa de proiectare. Mapa-Cengiz trebuie să predea proiectul tehnic în februarie-martie 2024 pentru că are termen de 18 luni calculat din iulie 2022 și 50 de luni pentru execuție. Pentru Lotul 3 al italienilor de la WeBuild etapa de proiectare se încheie în februarie 2024 (12 luni), iar durata de execuție este de 45 de luni. Dacă se respectă termenele și nu întârzie avizele de mediu este de așteptat ca în vara viitoare să înceapă efectiv lucrările la tunelurile dintre Tigveni, Cornetu și Boița.

Și UMB va începe lucrările pentru galeriile de pe A1 Lugoj – Deva  (tunel forat și cut&cover), tunel cu o lungime de 2 kilometri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: