VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești: WeBuild (Astaldi) a început lucrările pregătitoare pentru organizarea de șantier pe lotul 3, Cornetu – Tigveni / Se fac forajele pentru tunelul de 1,7 kilometri de la Poiana, cel mai lung tunel contractat în România

Autostrada A 1 Sibiu Pitești Foraje Lot 3

Constructorul italian WeBuild a început lucrările pregătitoare pentru organizarea de șantier pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, cel mai lung lot de pe A1 (nu și din România) și cel mai mare contract semnat pentru infrastructura rutieră (5,3 miliarde lei), a transmis vineri Compania de Drumuri, prin Direcția de Drumuri și Poduri Craiova (DRDP Craiova). Antreprenorul este în etapa de proiectare a lotului dintre Cornetu și Tigveni (37 km), lot din zona de munte care include și tunelul de 1,7 km de la Poiana, cel mai lung tunel contractat până acum în România. Contractul pentru Lotul 3 a fost semnat în august 2022, dar proiectarea a început în februarie 2023, astfel, lucrările efective ar trebui să înceapă din primăvara anului viitor, la fel și pe lotul 2 Boița – Cornetu, cel mai greu lot de pe A1 Sibiu – Pitești.

Tunelul de la Poiana va fi forat prin metoda NATM (detalii aici) și are o lungime de 1,7 km (pe Lotul 2 cel mai lung tunel are 1,6 km, dar lungimea totală a tunelurilor este de 5 km). Forajele se fac la o adâncime de 120 de metri spune inginerul Adrian Bodoc, reprezentantul WeBuild.

„Suntem la km. 60 +600 al Autostrăzii, pe viitorul amplasament al Tunelului Poiana. Tunelul începe la km. 60 se termină la km. 61+700 m. În momentul de față efectuăm ultimul sondaj la o adâncime de 120 metri. Față de terenul natural, în acest punct, tunelul se află la o adâncime de aprox. 100 metri. Vom avea o organizare de șantier în zona portal 2 (una dintre intrările/ieșirile din tunel) în care vom amplasa o stație de betoane și toate echipamentele necesare execuției la tunel)”, spune el.

De la momentul emiterii Ordinului pentru Începerea Lucărilor (OIL), estimat pentru începutul anului viitor, WeBuild are termen de 45 de luni pentru execuție (spre comparație, Mapa – Cengiz are 50 de luni pe Lotul 2).

În etapa de execuție este și Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni unde PORR va costrui tunelul de la Momaia (1,3 km). După inaugurarea Lotului 1 Sibiu – Boița, următoarea deschidere este Lotul 5, Pitești – Curtea de Argeș (30 km), a doua parte a anului 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *