Tunelurile pe care le vor săpa PORR și UMB pe Autostrăzile Sibiu – Pitești (Lotul 4) respectiv pe A1 Lugoj – Deva vor fi executate prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) și nu prin foraj cu utilaje TBM (cârtițe) așa cum se lucrează la tunelurile feroviare. Tunelul prin Dealul Momaia pe Lotul 4 (Curtea de Argeș – Tigveni) are o lungime de 1,35 km, iar cel de pe lotul Holdea (Hunedoara) – Coșevița – Margina (Timiș), pe A1 Lugoj – Deva o lungime de 2,1 kilometri.
Constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri, spre deosebire de capul de foraj de la feroviar de 9 metri diamentru.
„În esență, nu merită efortul logistic și financiar. Pe metrou/feroviar sapi cu TBM tuneluri de pe la 5km+ pentru că ai diametru 9 metri. La rutier diametrul este 12 metri, deci semnificativ mai mare (+30%). Îți trebuie un TBM-monstru ca să sapi așa ceva. Pentru câțiva kilometri de rutier, 1-2-3 km de tunel, folosirea TBM nu are justificare sub nicio formă. Pe feroviar la noi pe Brașov-Sighișoara ai 4 TBM-uri care vor fora (5km + 7km)x2 = 24 de kilometri de tuneluri linie simplă. Sunt 12 kilometri de linie dublă. Capul de forare are 9,8 metri. La rutier probabil ai avea nevoie de un cap de forare de vreo 13 metri. Dacă la calea ferată, cercul e folosit aproape în totalitate, la autostrada e ceva mai mult de jumatate. Deci forăm un cerc si apoi umplem jumatatea de jos a lui… Total nerentabil”, se arată pe forumul Asociației Pro Infrastructura.
La tunelul feroviar de la Balota (6 km) pe linia Craiova – Caransebeș, CFR a solicitat „instalații forat cu umbrelă de țevi în tunel (dacă se adoptă soluția tehnică de realizare tunel cu umbrelă de țevi (metoda arcului de susținere) sau instalații TBM (Tunnel Borring Machine) dacă se adoptă soluția tehnică de realizare tunel cu TB”.
Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.
„Tunelul Momaia are o lungime de 1,3 km și este format din 2 galerii principale separate, una pentru fiecare sens de mers. Va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularități regăsim:
– câte 2 benzi pe sens și acostamente– sistem de ventilație – sistem de evacuare
– iluminat public– sistem de comunicare– câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului. Antreprenorul estimează un termen de 2 ani pentru săpătura tunelului, 1 an pentru căptușarea interioară și până la 8 luni pentru instalarea echipamentelor și testare. In luna ianuarie, anunțam o serie de premiere în infrastructura rutieră pe care le vom atinge în acest an, printre acestea fiind și începerea primei lucrări de autostradă în zonă montană, care prevede și construcția acestui tunel de autostradă”, a afirmat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.
Tunelul Meseș
Tunelul Meseș are o lungime de 2,8 kilometri și două galerii. Viteza de proiectare este de 120 km/h.