Lotul UMB Nădășelu – Zimbor este cel mai dificil șantier de autostradă din România și va fi deschis la sfârșitul anului viitor, a spus ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Este, fără îndoială, cel mai dificil șantier cu multe lucrări de artă și probleme uriașe din cauza solului/dealurilor instabile, dar pentru finalizarea celor 30 de kilometri în puțin peste un an sunt câteva condiții esențiale. În primul rând să nu mai apară noi alunecări masive care să „dea peste cap” șantierul și apoi o licitație „ca la carte” pentru cele două viaducte scoase din contract (9 luni proiectare și 18 luni execuție) de la semnarea contractului, deci mult peste termenul decembrie 2024.
Pentru Lotul Nădășelu – Zimbor (30 km) stadiul fizic este de aproximativ 60%, iar în aprilie CNAIR a publicat noul termen agreat cu UMB: 13 iulie 2025. Pentru Lotul Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) stadiul fizic este 30%, iar CNAIR estimează finalizarea în decembrie 2024.
Ce a spus Ministrul Transporturilor despre loturile UMB finanțate din PNRR:
„Sunt lucrări foarte grele. Am fost pe șantierul autostrăzii Transilvania am văzut două loturi care, cred eu sunt cele mai grele din țară, în acest moment și poate nu doar din țară. De la Nădășelu la Poarta Sălajului se lucrează extraordinar de greu pentru că o iau la vale dealurile acolo, dar este o mobilizare extraordinară, pasaje poduri…tot ce vreți…Termenul de finalizare pe cele două sectoare de la Nădășelu la Poarta Sălajului ar fi pe sfârșitul anului viitor”, a transmis marți, Sorin Grindeanu.
Cele mai noi imagini cu cel mai greu șantier din România au fost publicate pe Canalul YouTube „Răducu P Drum”:
Pentru Lotul Nădășelu – Zimbor, costul total după suplimentarea cu 230 de milioane de lei este de 1,5 miliarde lei, parțial finanțat din PNRR. Stadiul financiar este de 55%. Pentru Lotul Zimbor – Poarta Sălajului, UMB a primit o suplimentare de 136 milioane, iar contractul a ajuns la 837 milioane lei.
Șantiere destul de dificile (prin lucrările de artă) sunt în execuție și pe Lotul PORR al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești (tunelul Momaia), chiar și pe Lotul 5 Sibiu – Pitești unde WeBuild începe să arate o mobilizare mai bună (pe 30 de kilometri sunt 13 poduri/viaducte, 6 pasaje și 3 noduri rutiere).