VIDEO BMW a prezentat, la CES, primul model de mașină care își schimbă culoarea

BMW

BMW a dezvăluit prima mașină din lume „care își schimbă culoarea” la CES în Las Vegas. Conceptul denumit BMW iX Flow, folosește tehnologia de cerneală electronică care se găsește în mod normal în cititoarele electronice pentru a transforma exteriorul mașinii într-o varietate de modele în gri și alb.

„Aceasta este o schimbare a culorii cu adevărat eficientă din punct de vedere energetic, folosind tehnologia E Ink”, a spus inginerul de cercetare BMW Stella Clarke. „Așa că am luat acest material – este un fel de hârtie groasă – și provocarea noastră a fost să punem asta pe un obiect 3D precum mașinile noastre”.

Atunci când este stimulat de semnale electrice controlate de o aplicație pentru telefon, materialul aduce diferiți pigmenți la suprafață, determinând mașina să capete o nuanță sau un design diferit, cum ar fi dungile de curse.

În viitor, modificările vor fi controlate și printr-un buton de pe tabloul de bord al mașinii sau poate chiar prin gesturi cu mâinile, a spus Clarke.

Nu este nevoie de energie pentru a menține culoarea pe care o selectează șoferul, potrivit BMW.
„Cazul meu de utilizare preferat este utilizarea culorii pentru a influența reflexiile luminii solare”, a spus Clarke. „Într-o zi fierbinte și însorită, ca astăzi, ai putea schimba culoarea albă pentru a reflecta lumina soarelui. Într-o zi rece, ai putea să o schimbi pe negru pentru a absorbi căldura.”

Deși vehiculul afișat la CES ar putea alterna doar între gri și alb, tehnologia va fi extinsă pentru a acoperi un spectru de culori mai variat, potrivit BMW.

Compania germană a atins vânzări record de peste 2,2 milioane de vehicule în 2021, depășind vânzările din 2019, chiar și în contextul deficitului global de cipuri.

„Pentru prima dată, au fost vândute peste 2,2 milioane de vehicule ale mărcii BMW”, a spus un purtător de cuvânt. „BMW este pe primul loc în segmentul global de mașini premium în 2021.”

Sursa foto: BMW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.