Constructorul japonez care lucrează la Podul peste Dunăre de la Brăila a început lansarea primelor fire pentru construcţia celor două cabluri principale, etapă foarte importantă care se va desfăşura până la sfârşitul anului. Antreprenorul principal este compania Astaldi din Italia, însă montarea cablurilor principale, de 60 cm diametru şi 6.700 de tone, este în responsabilitatea constructorilor niponi de la INH Infrastructure System. Podul cu o lungime de 2 kilometri a ajuns la un stadiu de execuţie de 60%, iar întreg proiectul, cuprinzând şi drumurile noi, de 24 de kilometrim la aproximativ 52%, potrivit rapoartelor de progres ale CNAIR.
Cele mai noi imagini publicate de pasionaţii de infrastructură arată cum funcţionează tehnologia „aerial wire spinning”, adică sistemul de scripeţi şi role purtătoare de cablu. Firele sunt preluate de pe malul tulcean şi transferate aerian către malul opus unde se şi ancorează.
După montarea cablurilor principale formate din toroane, mănunchiuri de 544 de fire din oţel, va începe şi montarea tiranţilor pentru susţinerea tablierului metalic, a anunţat CNAIR: „Au fost demarate operațiunile de lansare a primelor fire pentru construcția cablului principal, folosind tehnologia de tip “aerial wire spinning“. Aceasta este una din etapele principale pentru derularea acestui proiect, operațiunile urmând să se desfășoare până la finalul anului curent. Odată cu terminarea construirii cablului se va trece la montarea tiranților pentru susținerea tablierului metalic”. Tablierul metalic va fi ridicat cu ajutorul unui sistem cu troliu de pe barje.
Podul de la Brăila va avea o lungime totală de 2 kilometri şi trei deschideri: o deschidere principală de 1.100 metri și două deschideri laterale de 490 de metri pe malul Brăila și 360 metri pe malul Tulcea. Contractul pentru Podul suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani, a fost semnat în ianuarie 2018 pentru 433 milioane euro, iar primele lucrări au început în decembrie 2018.