Compania chineză Hexing, furnizor de aparate electronice de măsurare, listată la Bursa din Shanghai, a început producția în fabrica din comuna Giarmata, de lângă Timișoara. Asiaticii ocupă locul lăsat liber de AEM, un colos al erei comuniste, care și-a încetat activitatea la începutul anului 2024, și vor funcționa în situl industrial eliberat de compania americano-germană Honeywell-Elster, care a renunțat la producția de contoare electrice în Europa.
„E doar o coincidență că AEM și-a închis activitatea. Inițial, AEM a fost unul dintre partenerii cu care Hexing plănuia să colaboreze pentru dezvoltarea de contoare. Când a venit Hexing, insolvența celor de la AEM era deja declarată. Pe de altă parte, Honeywell-Elster anunțase deja că va închide fabrica de contoare electrice în Europa. Au existat discuții cu ei, dar era deja târziu: predaseră echipamentele și transferaseră o parte din know-how în Africa de Sud și America. Singurul lucru care ne leagă este locația și mai mulți foști angajați. În prezent suntem 52 de oameni, săptămâna trecută eram 46. Numărul angajaților crește, iar intenția este de a ajunge la 120 de angajați în 2025. În funcție de ce produs va fi fabricat în continuare aici, vom face bugetarea și planificarea pentru a continua să creștem”, a declarat Ovidiu Burlacu, directorul Hexing Europe.
Prima și singura fabrică din Europa
Compania chineză beneficiază și de un ajutor de stat din partea Ministerului Finanțelor pentru încurajarea creării de locuri de muncă, în valoare de 4,72 milioane de lei, pentru a crea 114 locuri de muncă.
„Este prima fabrică Hexing din Europa și va fi singura fabrică în Europa. Aici va fi hubul regional care va deservi piața europeană, piața din Orientul Mijlociu și o parte din piața africană. Avem clienți care ne cer certificat de origine europeană. Aici vom produce un model care se va fabrica doar la Timișoara. Acesta este doar începutul, odată cu deschiderea fabricii de contoare electrice. Vom continua cu contoare de apă, contoare de gaz și baterii pentru stocarea energiei. Peste 70% din afacerile Hexing se desfășoară în afara Chinei: în America de Sud, Africa, Europa și Orientul Mijlociu”, a adăugat Ovidiu Burlacu.
Hexing vinde contoare printr-un partener local de mai bine de cinci ani, iar compania are birouri de vânzări în alte șase țări din Europa.
Dotează un laborator al Facultății de Inginerie de la Hunedoara
Hexing a început, de asemenea, o colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara, urmând să amenajeze un laborator la Hunedoara, unde studenții vor putea învăța despre producția de energie verde, sisteme fotovoltaice, invertoare și tranziția de la curent continuu la curent alternativ.
„Este un parteneriat în care Hexing investește într-un laborator al Politehnicii. Interesant este că vor dota un laborator la Facultatea de Inginerie de la Hunedoara, având în vedere că la Timișoara piața este foarte bună și că avem deja multe laboratoare dotate. Ne-am bucurat că o firmă dorește să dezvolte un laborator și la Hunedoara, unde nu sunt atât de multe companii. E important să avem și acolo investiții, iar Politehnica își asumă un rol de dezvoltare regională. Le oferim acces la promovarea companiei în rândul studenților, dar vrem să creștem și pe zona de cercetare”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.
Hexing are peste 3.000 de angajați la nivel global
Grupul Hexing a fost fondat în 1992 în Hangzhou și este axat pe energie verde. Compania este prezentă pe piețele din Asia, Africa și America de Sud, având venituri anuale de peste 430 de milioane de dolari și peste 3.000 de angajați. Produsele sale includ contoare de energie și echipamente de încărcare, produse de distribuție a energiei, contoare de apă și echipamente de tratare a apei, invertoare, stații de încărcare, baterii de stocare a energiei și alte produse pentru energie nouă.