Mobilizare impresionantă a constructorului UMB la alunecarea masivă de teren de la Nădăşelu pe şantierul Autostrăzii Transilvania. La doar o lună de la imaginile care arătau dealurile care „o iau la vale”, drumarul băcăuan a început în forţă lucrările de consolidare de la Nădăşelu, cea mai amplă dintre alunecările de teren de pe întreg şantierul.
Sunt cele mai recente imagini din dronă pe care le-a publicat utilizatorul canalului YouTube Adisan şi care surprind soluţiile tehnice, cu ziduri de sprijin şi coloane forate:
https://www.youtube.com/watch?v=i3iAmTN1JWk
În urmă cu o lună, Asociaţia Pro Infrastructură atrăgea atenţia asupra alunecărilor de teren cunoscute şi ignorate încă din vremea primului contract cu antreprenorul American Bechtel.
„Actualul antreprenor general, UMB, în ciuda mobilizării excepționale, nu scapă de problemele majore de consolidare, iar execuția în aceste zone cu instabilitate este fie blocată (ca în cazul alunecării despre care vă vorbim astăzi), fie înregistrează întârzieri și, desigur, costuri în plus. Deși constructorul actual depune toate eforturile pentru consolidarea versanților, soluțiile aplicate până acum nu par a avea rezultate favorabile. Experți desemnați de UMB și de CNAIR caută împreună soluții, luându-se în calcul inclusiv schimbarea traseului”, susţine Asociaţia.
Compania de Drumuri confirma într-un comunicat de presă problemele de pe şantier şi spune că se fac investigaţii pentru a stabili amplitudinea surpării. „Antreprenorul, care are și calitatea de proiectant, pentru a adopta soluțiile optime care să asigure stabilitatea corpului autostrăzii, efectuează investigații geotehnice în vederea stabilirii naturii și amplitudinii fenomenului. După finalizarea acestor investigații, CNAIR, Antreprenorul și specialiștii acreditați și acceptați, vor stabili soluțiile tehnice aferente și conforme cu legislația în domeniu”, a transmis CNAIR.
Potrivit surselor Economedia, constructorul ar putea invoca o situaţie de forţă majoră, o clauză din contract care ar permite suplimentarea fondurilor pentru măsurile de remediere. În total, pe cei 42 de kilometri dintre Nădăşeşu – Zimbor şi Poarta Sălajului, cel mai puternic antreprenor din România lucrează cu 480 de muncitori şi 250 de utilaje. Cifrele mobilizării (aici).
Cele două contracte Nădăşelu – Mihăeşti – Zimbor (30 km.) respectiv Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) au fost semnate cu UMB pentru o valoare totală de 2 miliarde lei, termenul de execuţie este 2023 iar finanţarea este asigurată prin PNRR. Este singura autostradă, în lucru, dintre cele propuse la finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.