VIDEO Drumul Expres Brăila – Galați: „Statul… care stă” îi pune frână constructorului Umbrărescu. Cu exproprieri întârziate, inaugurarea șoselei riscă să fie amânată pentru 2024

Drum Expres Brăila Galați API

Statul „reușește” să pună frână și celor mai buni drumari din România. Unul dintre cele mai recente exemple este Drumul Expres Brăila – Galați, unde constructorul UMB a intrat în șantier din toamna anului trecut, dar nici acum nu are front de lucru pe toți cei 11 kilometri.

Ministerul Transporturilor întârzie cu exproprierile suplimentare pentru relocarea rețelelor de înaltă tensiune și cu avizele de mediu pentru defrișarea pădurilor din zona Siretului, potrivit Asociației Pro Infrastructură.

Autorizația de Construire este emisă din decembrie 2021, însă doar pentru prima etapă, de la kilometrul 2 până la kilometrul 9. În aceste condiții, cu toată mobilizarea exemplară a antreprenorului UMB, există riscul ca șoseaua să nu poată fi deschisă înainte de termen, adică la sfârșitul anului 2023, susține Asociația.

„Cu toată mobilizarea excelentă a celor de la UMB, deja este extrem de dificil ca obiectivul să fie gata în decembrie 2023. De ce? Pentru că statul… stă. Ministerul trebuie să facă exproprieri suplimentare aferente mutării rețelelor electrice care tronează în mijlocul drumului, iar procedurile de mediu (pădurile din zona Siretului) sunt departe de a fi rezolvate. Este simplu: puneți minim 18 luni de execuție din momentul în care autoritățile finalizează birocrația și eliberează terenul constructorului în sectorul neautorizat (roșu pe harta noastră) dinspre Galați, acolo unde trebuie făcută o structură-mamut mai lungă de 1,6 km care include viaducte peste complexul feroviar și digul de protecție, dar mai ales un pod hobanat peste Râul Siret cu o deschidere centrală de 130 de metri și două secundare de câte 80 m”, arată Asociația.




Contractul cu cel mai puternic drumar din România a fost semnat în aprilie 2021 pentru 371 milioane de lei şi o durată de 34 de luni, din care 10 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie. UMB a câştigat licitaţia cu o ofertă de 371 milioane lei faţă de valoarea estimată a CNAIR de 530 de milioane lei. Garanția lucrării este de 10 ani.

Drumul expres va avea câte două benzi pe fiecare sens (lățimea benzii de 3,5 metri față de 3,75 pe autostradă) și spațiu median. Pe lângă asigurarea unei variante pentru DN 22 B (digul Brăila – Galaţi), Drumul Expres Brăila – Galaţi va permite legătura şi cu Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila „Golden Gate de România”.

În această vară, constructorul UMB este așteptat să înceapă lucrările și pe Centura Galați, o șosea de 33 de kilometri.

Comentarii

  1. Pe langa CNAIR si Ministerul Grindeanu trebuie desfiintat?
    O multime de trepadusi ce fac umbra pamantului incurca lucrurile peon Minister.
    Omul nepitrivit la locul potrvit.
    Sa blocheze!
    11 km de drum
    Esti penibil cu Ministerul tau!😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *