VIDEO Fost secretar de stat la Transporturi, pe șantierul UMB de pe Autostrada Transilvania: CNAIR întârzie de doi ani rezolvarea problemei cu alunecarea de teren de la Nădășelu

UMB Nădășelu Autostrada Transilvania

Ministerul Transporturilor și CNAIR nu reușesc după aproape doi ani să rezolve problema alunecării de teren de la Nădășelu, pe Autostrada Transilvania, atenționează Horațiu Cosma, fost secretar de stat în mandatul Cătălin Drulă. În 2021, lotul Nădășelu – Mihăești – Zimbor (30 km) a fost inclus în PNRR și a devenit cel mai „avansat” șantier inclus în PNRR, dar, în ciuda mobilizării bune a UMB, termenul a fost prelungit până în 2025, deși în 2022 se discuta despre o posibilă inaugurare în decembrie 2023.

Dealurile Transilvaniei și indecizia CNAIR în a aproba modificarea proiectului tehnic pe care a solicitat-o constructorul (încă de acum un an) au dus la impasul pentru zonele critice de la Nădășelu și Topa Mică, spune Horațiu Cosma. „Anul acesta ar trebui să circulăm pe Autostrada A3 Transilvania între Cluj și Zalău. Nu se va întâmpla acest lucru. Sorin Grindeanu nu a fost în stare de doi ani să rezolve blocajele de pe proiect. Din cauza lui, autostrada pusă în PNRR de USR nu va fi gata mai devreme de 2025”, afirmă Cosma.

Dincolo de timpul pierdut „pe mâna CNAIR”, care a avut nevoie de un an doar pentru a a-și da seama că trebuie să scoată din contract lucrările de la Nădășelu și Topa Mică, se mai pune și problema duratei procedurii de achiziție care trebuie să ia în calcul eventuale contestații.

Potrivit CNAIR, stadiul fizic pe lotul UMB Nădășelu – Zimbor este de aproximativ 55%. Scoaterea din contract a zonelor cu probleme de la Nădășelu și Topa Mică se va face pentru că valoarea lucrărillor nu paote fi acoperită din rezervele de implementare, prin act adițional fiind adăugate oricum 235 de milioane (1390.614 milioane lei fără TVA prin actul adițional nr.1 s-a majorat valoarea de contract cu 235.332.399.06 lei – rezerve de implementare pentru ajustare), potrivit raportului oficial CNAIR.

Imagini recente din dronă de pe lotul UMB au fost publicate pe Canalul YouTube „Raul Pristopan”:




„Nădășelu – Zimbor, din fruntaș codaș. Estimăm că stadiul fizic este 57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria “circulăm în 2024, poate chiar din 2023” în urmă cu 12 luni la ”mai vorbim prin 2025” în prezent. În 2022 speram că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, iar acum începem să avem emoții pentru 2025. În noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025! Însă cel mai mult ne îngrijorează lentoarea CNAIR în tranșarea situației soluțiilor noi de la Nădășelu și Topa Mică. Alunecarea masivă de la Nădășelu a ”bubuit” la început de septembrie 2021. Oficialii CNAIR au avut nevoie de vreo 18 luni de dezbateri și scărpinat în cap ca să se decidă că vor licita separat lucrările fiindcă nu mai este loc în rezervele de implementare și în spațiul legal de adiționare a contractului, dar tot nu au lansat procedura de achiziție! Această ”mișcare” birocratică nu este o premieră, dimpotrivă. Cel mai bun exemplu similar este lotul 3 al A1 Lugoj-Deva, acolo unde constructorul spaniol Comsa care executa autostrada a fost singurul ofertant și (până la urmă) câștigător al contractului pentru lucrările suplimentare. Solicităm CNAIR să demareze de urgență licitația aferentă soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică. Altfel riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea”, transmitea luna trecută Asociația Pro Infrastructură

Comentarii

  1. Cum naiba s-au ales aceste trasee ale autostrăzilor din România exact prin locurile unde exista alunecări de teren care se cunosc de cei din zona, asta dovedește Lupsa specialiștilor de drumari ingineri cu experiență și competenți in domeniul la cnair și Ministerul transporturilor, populate cu pseudosoecualustu politruci de cea mai joasă speță care nu se pricep la nimic decât vorbărie ieftină și suceli invarteli, traseul unei autostrăzi nu se face pe harta din birou cu trebuie făcut pe teren sa te interesezi și să vezi dacă sunt sau nu alunecări de teren, doare aceste anomalii și erori in alegerea traseelor autostrăzilor din țară dovedește lipsa crasă de profesionalism și competență în domeniu.

    • Pentru că prin acel loc are Codrin Ștefănescu și Paul Stănescu de primit despăgubiri.
      De ce nu o face suspendată, așa cum au făcut spañolii in zona Oliva ,Enģuera cu firme alungate de Ponta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *