VIDEO Noile tramvaie Astra Arad încap „la milimetru” prin București

Tramvai Astra Sursa Foto : Stelian Bujduveanu

Noile tramvaie cumpărate de la Astra Arad pentru București încap „la milimetru” pe unele unele porțiuni din Capitală, dincolo de faptul că ele sunt prea lungi pentru peroanele actuale de pe linia 41, unde urmează să circule.

O filmare realizată de jurnalistul Alex Lancuzov arată cum un tramvai de la Astra trece la limită pe lângă pasajul Metrorex de la stația Crângași, din cauza oglinzilor.

Primele tramvaie fabricate la Astra Vagoane Arad, din lotul de 100 contractat de Primărie, se află în această perioadă în probe prin Capitală, pe linia tramvaiului 41.

Acestea sunt așteptate să intre în circulație din septembrie. Însă întâi Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să finalizeze modernizarea/lungirea celor 14 stații de pe linia tramvaiului 41. Contractul a fost atribuit în această săptămână. Fără lucrările de modernizare, adică refacerea peroanelor și prelungirea acestora la 40 de metri, tramvaiele noi de la Astra nu pot fi puse în circulație, lungimea tramvaielor fiind de 36 de metri, iar stațiile de aprox. 33 de metri. Valoarea totală a investiției așa cum a fost aprobată în iunie prin vot în Consiliul General este de 8 milioane lei, cu o durată a lucrărilor de cel mult 4 luni. În total, pe linia 41, una dintre cele mai aglomerate din București sunt 22 de stații, din care STB a refăcut 8 peroane în 2021.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării. Tramvaiele noi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, iar inelul principal al Capitalei are 26 km, din care doar secţiunea de 1,1 km de pe fostul bulevard Vasile Milea (n.r Doina Cornea și Paul Teodorescu conform noilor denumiri) încă nu este modernizată, fiind în șantier. Liniile de tramvai 1 şi 10 sunt printre cele mai aglomerate trasee din Bucureşti, cu 50.813 călători pe zi, respectiv 51.026 călători, potrivit statisticilor PMB.

Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 de metri, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. De asemenea, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor. Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale.De asemenea, prin instalaţia IT care va echipa tramvaiele se vor oferi informații (audio-video) pentru călători, va exista o instalație de supraveghere video, precum și wi-fi. Va exista și posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.

Sursa Foto : Stelian Bujduveanu

Comentarii

  1. Mai bine decat Bozankaya de la Timisoara . Alea sigur nu ar fi incaput in Bucuresti . Pentru ca sunt lungi si alea , ai tot sarit de pe linie . In cele din urma a fost modificata linia in unele zone . La Gara de Nord lucrarile de adaptare a liniei au durat mai bime de o saptamana . Nu stiu de ce nu s-au luat si la Timisoara tramvaie de la Arad , ca-s la doi pasi si mai reduceam si noi deficitul bugetar al tarii , dar asa sunt legile in economia de piata .

  2. In primul rand ca in poza se da ca exemplu o constructie facuta prost, nu e cazul sa faci tramvaie care sa se strecoare printre tot felul de baraci construite rudimentar…
    In al doilea rand – de fapt cel mai important – daca sina nu are fundatie solida, nu poti sa ai pretentie sa ai tramvaie moderne. Orice tramvai poate sari de pe sina daca merge cu mai mult de 5 km/h pe langa Piata Obor, de exemplu – dar sunt sute sau mii de astfel de rupturi.

    • Nu știu de ce critici construcția tramvaiului. Ei au costruit exact după cum a vrut beneficiarul. Cei de primărie sunt de vină pentru datele eronate.

      • Nu critic deloc constructia tramvaiului. Eu sustin ca proiectul tramvaiului nu trebuie sa se supuna unor restrictii aiuristice (daca sunt constructii aberante pe traseu, alea trebuiesc refacute sau inlaturate, daca nu se incadreze in norme, nu sa reduci oglinzile ca sa nu lovesti baraca …
        Si nici nu poti sa pretinzi ca un tramvai sa fie capabil sa mearga pe sine rupte din 5 in 5 m.
        Problema caii de rulare este aproape ignorata. Toti viseaza tramvaie moderne dar tramvaiul nu-i masina 4×4. Ati vazut cum sunt sinele de tramvai prin orasele germane sau chiar mai incoace, in Praga?
        E cam ca similar cu termoficarea: poti sa bagi agentul termic la temperatura de 100 si presiunea de 100 de bari si sa visezi ca vine caldura la bloc si costa putin ca-i doar energie reziduala. Daca magistrala e ruginita si prost izolata… chiar si doar pe alocuri.

  3. e anormal ca din mai 2021 cand s-a semnat contractul si pana acum sa nu construiesti peroanele la dimensiunea la care ai nevoie. nu e problema ca oglinda trece la milimetru, oglinda poate fi modificata sau schimbat sistemul de prindere, hai sa nu fim cargotasi. e una sa nu incapa un tramvai si alta sa treaca oglinda la milimetru.

  4. Alt lucru românește făcut…adică prost. Am văzut tramvaiul, e cam cu 15 ani în urmă. Zgomotos, urlă invertoarele alea în el de numa, vibrează…treabă de mântuială. Rămâne de văzut cât de fiabile vor fi. Deși parcă văd că vor scoate vechiturile că se repară cu sârmă. În loc de astea mega computerizate la care dacă un minicondensator a cedat, s-a rupt căruța în drum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *