Virgil Popescu, ministrul Energiei, după întâlniri cu șeicii arabi: “România este interesată de achiziția de gaze naturale lichefiate, petrol și produse petroliere din Emiratele Arabe”

seici Foto: Virgil Popescu, Facebook

România este interesată de achiziția de gaze naturale lichefiate, petrol și produse petroliere din Emiratele Arabe Unite, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. Declarația vine după ce oficialul a participat la deschiderea celei de-a doua sesiuni a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul EAU, reuniunea ministerială.

“Am transmis că există un potențial semnificativ de cooperare între țările noastre în sectorul energiei. România este interesată de achiziția de GNL, petrol și produse petroliere din Emiratele Arabe Unite, având în vedere interesul de a ne diversifica sursele și rutele de aprovizionare. Totodată, am invitat companiile emirateze să vină să investească în România, în sectorul energiei, inclusiv în energia regenerabilă”, a transmis Popescu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Ministrul amintește că a participat și la întrevederea de la Abu Dhabi cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U. și cu Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U. La întrevedere au fost prezenți și premierul Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor și infrastructurii Sorin Grindeanu și ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale Adrian Chesnoiu,

“Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional.
Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.
Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore”, a transmis Popescu.

România este peste media UE în ceea ce privește dependența de invadatorul din Ucraina (ca procent din total importuri): o treime din importuri sunt asigurate din Rusia, la nivelul anului 2020, 19% vin din țări europene și 49% din alte țări. Mai multe date AICI

Proporția importului rusesc din consumul total de gaze al României era de 8%, la nivelul anului 2019. Mai multe date AICI

 

Despre GNL, potențialul său real pentru România și declarații politice pe această temă, mai multe aici:

VIDEO INTERVIU Gazul natural lichefiat. Radu Dudău, director Energy Policy Group: „LNG a devenit pentru UE un soi de ”lifeline”, o sursă de siguranță”/ Pentru investiții noi în această direcție „trebuie să fim cu băgare de seamă”

Foto: Virgil Popescu, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *