Virgil Popescu: Sunt convins că Romgaz și Exxon vor semna contractul pentru gazele din Marea Neagră în perioada imediat următoare. Sper ca OMV Petrom să ia decizia de investiție în acest an / Primul reactor modular, în 2028

Redacția feb. 10, 2022 0 comentarii
gaze, marea neagra, Platforma OMV Petrom

Romgaz și ExxonMobil discută joi despre finalizarea tranzacției pentru gazele din Marea Neagră, ministrul Energiei Virgil Popescu arătându-se „convins” că se va semna contractul „în perioada imediat următoare”. El speră ca OMV Petrom să ia decizia de investiție în acest an, deși austriecii au anunțat deja o amânare pentru anul viitor.

„Azi este o discuție între Romgaz și Exxon pentru a finaliza tranzacția. Au fost taxe care au apărut în perioada de negociere. S-a finalizat inclusiv acest lucru, se vor modifica înțelegerile făcute înainte de apariția taxelor. Romgaz nu va plăti absolut nimic în plus față de ceea ce s-a negociat. Sunt convins că se va semna contractul dintre Romgaz și Exxon în perioada imediat următoare. Îmi doresc ca decizia de investiție în Marea Neagră să fie luată în anul acesta de Omv Petrom și Romgaz și să avem primele gaze în 2026”, a declarat ministrul Virgil Popescu, la o conferință organizată de Antena 3.

El a precizat că 2026 va fi un an în care România va deveni independentă din punct de vedere al importurilor de gaze naturale. „Vom deveni un exportator net de gaze naturale”, a spus el.

Romgaz a confirmat luna trecută informațiile Economedia conform cărora semnarea contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor ExxonMobil Exploration nu a avut loc încă, explicând că mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare.

Economedia a anunțat în exclusivitate că tranzacția dintre compania cu capital de stat Romgaz și Exxonmobil este blocată temporar din cauza unei controverse legate de faptul că licența de operare în Marea Neagră e deținută de compania americană printr-un vehicul înregistrat în Bahamas și nu în România.

Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021 și piața se aștepta ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Compania de stat românească a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.

Un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul așteaptă încheierea tranzacției Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite în Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esențială, pentru că de ea depinde luarea deciziei finale de începere a lucrărilor de către consorțiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Dacă Romgaz va cumpăra în cele din urmă participația Exxonmobil, atunci compania românească cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

OMV Petrom a anunțat deja că a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu resursele de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat joi Christina Verchere, CEO al companiei, într-un interviu pentru Agerpres.

Ministrul Energiei a mai declarat joi că România va avea primul reactor modular în anul 2028, iar reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă în 2030-2031.

„Ne dorim ca până în 2026 cu PNRR, cu fondul de modernizare, să nu mai depindem de importuri în România din punct de vedere al energiei electrice”, a mai spus ministrul.

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *