Vodafone și Digi își asumă investiții, date mobile mai rapide și menținerea unor prețuri, pentru a putea prelua Telekom România

deutsche telekom Sursa foto: Telekom

Operatorii de telecomunicații Vodafone și Digi și-au asumat o serie de angajamente pentru a putea prelua Telekom România, astfel încât piața să rămână competitivă, printre care  investiții, date mobile mai rapide și menținerea unor prețuri, anunță Consiliul Concurenței, care ssupune dezbaterii publice propunerile de angajamente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Angajamentele propuse de cele două companii, Digi și Vodafone, urmăresc printre altele îmbunătățirea calității serviciilor de date mobile pentru clienți.

Astfel, propunerile Digi prevăd creșterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul întregii rețele, prin realizarea de investiții, precum și utilizarea și dezvoltarea resursele de spectru dobândite în urma tranzacției, pe toată perioada până la expirarea licențelor de utilizare a acestora, respectiv până în aprilie 2029.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Vodafone se angajează să îmbunătățească calitatea serviciului de date mobile pentru clienții Vodafone și Telekom, prin integrarea celor două rețele, cu o capacitate și acoperire sporite și prin utilizarea resurselor de spectru.

Referitor la accesul Orange la serviciile de colocare pe site-urile de telecomunicații mobile, atât Digi, cât și Vodafone se angajează să mențină accesul companiei la acestea.

În ceea ce privește ofertele de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO), Digi ar urma să publice pe pagina sa de web oferta îmbunătățită privind accesul acestora la rețeaua de comunicații mobile a Digi, iar Vodafone se angajează să asigure accesul MVNO la rețeaua Telekom pe baza condițiilor stipulate în licența Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Angajamentele propuse de Vodafone mai prevăd și asigurarea accesului Veridian Systems SRL la rețeaua Telekom pentru servicii de acces MVNO și menținerea condițiilor tarifare aplicabile clienților machine-to-machine (M2M).

De asemenea, Digi se angajează să mențină contractele pre-paid și prețurile prevăzute în acestea.

La sfârșitul anului 2024, Consiliul Concurenței din România a lansat o investigație privind preluarea propusă, în conformitate cu reglementările antitrust, și se pare că afacerea este analizată și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Propunerile de angajamente au fost formulate de Digi și Vodafone pentru a înlătura îngrijorările concurențiale ale Consiliului Concurenței în contextul tranzacțiilor prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. ar prelua anumite active ale aceleiași companii (drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid).

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează, printre altele, condițiile de preț, impactul asupra calității anumitor servicii oferite clienților și utilizarea resurselor de spectru.

După ce analizează observațiile primite, Consiliul Concurenței poate solicita modificarea propunerilor de angajamente și/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora.

Reamintim că Digi intenționează să preia unele active ale Telekom: drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid.

Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A.

Pentru OTE și societatea-mamă Deutsche Telekom, aceasta reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a se debarasa de activitatea de telefonie mobilă din România – o nepotrivire cu strategia centrată pe convergență a DT și o rămășiță a ieșirii parțiale a OTE din țară prin vânzarea operatorului istoric Telekom Romania către rivalul Orange.

TRMC a fost mult timp o companie neperformantă pentru OTE, iar în ultimul său an fiscal, până la 31 decembrie 2024 (FY24), a raportat o scădere de 8,2% a veniturilor, la 263,3 milioane de euro, pe fondul „dinamicii dificile a pieței” și a reducerii plafoanelor tarifare pentru terminarea apelurilor mobile. Atunci când se adaugă efectul unei noi taxe asupra veniturilor, câștigurile au fost aproape complet șterse, scăzând cu 93,5% la doar 1,1 milioane de euro.

În ciuda acestui fapt, Digi a fost un cumpărător interesat de ceva timp și a fost implicat în discuții anterioare pentru a achiziționa TRMC în mai 2024. Grupul de operatori cu sediul în București dorește să utilizeze fuziunile și achizițiile pentru a accelera extinderea serviciilor de telefonie mobilă low-cost, de bandă largă și de televiziune cu plată în Europa, tranzacția cu TRMC fiind una dintre mai multe mișcări oportuniste din ultimii ani în Portugalia, Spania și în alte țări.

În ceea ce privește Vodafone, acordul propus a fost descris de Margherita Della Valle, CEO al grupului, ca o modalitate de a „sprijini consolidarea” pe piață. Ea a declarat în noiembrie că este o „bună oportunitate pentru noi de a obține un randament bun prin stimularea eficientă a sinergiilor”.

În mod similar, Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, a declarat că acordul va face ca OpCo să „crească și mai puternic”. Kanaris și-a anunțat între timp mutarea din România la Vodafone Grecia, unde va deveni CEO în aprilie. Vodafone România va fi condusă de Nedim Baytorun, în prezent Consumer Business Unit Director. Într-un scurt comentariu la momentul numirii, Baytorun a declarat că prioritatea sa va fi îmbunătățirea serviciilor „prin noi investiții”.%

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.