Volatilitatea pieţei financiare s-ar putea intensifica în a doua jumătate a anului, transmite CEO-ul UBS

afaceri statistica calculator Sursa foto: Dreamstime.com

CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a declarat miercuri că volatilitatea pieţei financiare s-ar putea intensifica în a doua jumătate a anului, dar nu crede că SUA se îndreaptă către o recesiune, transmite CNBC, conform News.ro.

Acţiunile au înregistrat vânzări puternice săptămâna trecută, la nivel global, deoarece investitorii au analizat date economice slabe din SUA, care au stârnit temeri cu privire la o recesiune economică în cea mai mare economie din lume.

De asemenea, datele au ridicat semne de întrebare dacă Rezerva Federală trebuie să fie mai puţin fermă în politica sa monetară.

Banca centrală americană a menţinut dobânzile în aşteptare la sfârşitul lunii iulie, la un nivel maxim din ultimii 23 de ani.

Întrebat despre perspectivele economiei americane, Ermotti a spus: ”Nu neapărat o recesiune, dar cu siguranţă o încetinire este posibilă. Indicatorii macroeconomici nu sunt suficient de clari pentru a vorbi despre recesiuni şi, de fapt, este probabil prematur. Ceea ce ştim este că Fed are suficientă capacitate să intervină şi să sprijine asta, deşi va dura, orice ar face pentru a fi apoi transmis în economie”, a declarat CEO-ul UBS, după ce banca şi-a publicat rezultatele din trimestrul al doilea.

UBS se aşteaptă ca Rezerva Federală să reducă dobânda de referinţă cu cel puţin 0,50 de puncte procentuale, în acest an.

În prezent, traderii sunt împărţiţi între o reducere de 0,50 şi 0,25 de puncte procentuale la următoarea întâlnire a Fed din septembrie, conform datelor LSEG.

Vorbind cu CNBC, Ermotti a spus că este probabil să vedem o volatilitate mai mare a pieţei în a doua jumătate a anului, parţial din cauza alegerilor din SUA din noiembrie.

”Acesta este un factor, dar, de asemenea, dacă mă uit la imaginea geopolitică de ansamblu, dacă mă uit la imaginea macroeconomică, ceea ce am văzut în ultimele două săptămâni în ceea ce priveşte volatilitatea, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un lucru clar un semn al fragilităţii unor elemente ale sistemului, … ar trebui să ne aşteptăm cu siguranţă la un grad mai mare de volatilitate”, a spus el.

O altă incertitudine în viitor este politica monetară şi dacă băncile centrale vor trebui să reducă dobânzile mai agresiv pentru a combate încetinirea economiei.

În Elveţia, unde are sediul UBS, banca centrală a redus dobânzile de două ori în acest an.

Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au anunţat ambele o reducere.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.