Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 6,6% în primele opt luni

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, faţă de perioada similară din 2021, ca serie brută, cu 6,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,5%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit Agerpres.

Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,8%), lucrările de reparaţii capitale (+5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,1%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+17,3%), clădirile rezidenţiale (+4,8%) şi la construcţiile inginereşti (+1,1%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,5%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,6%), lucrările de reparaţii capitale (+2,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+15,9%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,1%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,8%.

Conform INS, în august 2022 comparativ cu iulie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+23,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,8%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+10,4%), lucrările de construcţii inginereşti (+10,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,5%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+6,8%) şi la construcţiile inginereşti (+3,9%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,6%.

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în august 2022 comparativ cu august 2021, ca serie brută, cu 15,7%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+36,9%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+31,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+8%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+23,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+21,1%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 15,6%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+34,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,3%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,9%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+21,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+21,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,2%.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *