Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu doar 0,4% în primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă din 2021. Construcțiile rezidențiale au înregistrat o majorare de 11%

santier, constructii

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ușor în primele patru luni ale anului față de acceași perioadă a anului trecut, majorarea fiind de doar cu 0,4%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Clădirile rezidențiale au crescut cu 11%.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 1,0% față de același interval din 2021. Creştere a avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,6%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,7%). Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-3,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+11,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,9%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,3%.

În aprilie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, față de luna precedentă scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,3%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 0,3%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-7,6%)şi la lucrările de construcţii inginereşti (-5,3%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,7%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,4%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,3%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-6,0%) şi la construcţiile inginereşti (-4,5%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,9%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *