În luna ianuarie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna ianuarie 2021 ca serie brută cu 12,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,4%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la clădiri rezidențiale. Jucătorii din domeniu vorbesc despre dificultăți în piață.
Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 12,9%. Pe elemente de structură, creştere sa înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+19,6%), lucrările de reparaţii capitale (+11,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+11,0%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 37,7%, respectiv cu 25,7%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti cu 6,0%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 9,4%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+16,0%), lucrările de construcţii noi (+8,7%) şi lucrările de reparaţii capitale (+7,1%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 38,4%, respectiv cu 24,7%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 11,7%.
Vin zile grele în Construcții
Jucătorii din domeniu vorbesc despre dificultăți în piață.
Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat recent vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Irinel Gheorghe, citat de Agerpres.
„Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a afirmat Irinel Gheorghe.
Vicepreşedintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.