Vom avea nevoie de un venit de bază universal, crede “nașul” Inteligenței Artificiale

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Informaticianul considerat “nașul inteligenței artificiale” spune că guvernul va trebui să instituie un venit de bază universal pentru a face față impactului AI asupra inegalității. Profesorul Geoffrey Hinton a declarat pentru BBC Newsnight că va fi nevoie de o reformă a beneficiilor care să ofere sume fixe de bani fiecărui cetățean, deoarece este “foarte îngrijorat de faptul că IA va lua o mulțime de locuri de muncă banale”.

“Am fost consultat de oameni din Downing Street și i-am sfătuit că venitul universal de bază este o idee bună”, a spus el.
El a precizat că, deși consideră că IA va crește productivitatea și bogăția, banii vor ajunge la cei bogați “și nu la oamenii ale căror locuri de muncă vor fi pierdute, iar acest lucru va fi foarte rău pentru societate”.

Profesorul Hinton este pionierul rețelelor neuronale, care constituie baza teoretică a exploziei actuale a inteligenței artificiale.
Până anul trecut a lucrat la Google, dar a părăsit gigantul tehnologic pentru a putea vorbi mai liber despre pericolele pe care le reprezintă inteligența artificială nereglementată.

Conceptul de venit universal de bază constă în plata de către guvern a unui salariu fix pentru toți indivizii, indiferent de mijloacele lor. Criticii spun că ar fi extrem de costisitor și ar deturna fonduri de la serviciile publice, fără a contribui neapărat la reducerea sărăciei.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că “nu există planuri de introducere a unui venit de bază universal”.

Profesorul Hinton și-a reiterat îngrijorarea cu privire la apariția unor amenințări la nivelul extincției umane. Evoluțiile din ultimul an au arătat că guvernele nu sunt dispuse să limiteze utilizarea militară a inteligenței artificiale, a spus el, în timp ce concurența pentru dezvoltarea rapidă a produselor a însemnat că există riscul ca firmele de tehnologie să nu “depună suficiente eforturi pentru siguranță”.

Profesorul Hinton a declarat că “cred că între cinci și 20 de ani de acum încolo există și o probabilitate că va trebui să ne confruntăm cu problema IA care încearcă să preia controlul”.

Acest lucru ar duce la o “amenințare la nivel de extincție” pentru oameni, deoarece am fi putut “crea o formă de inteligență care este pur și simplu mai bună decât inteligența biologică… Acest lucru este foarte îngrijorător pentru noi”.

Inteligența artificială ar putea “evolua”, a spus el, “pentru a obține motivația de a face mai mult din ea însăși” și ar putea, în mod autonom, “dezvolta un sub-obiectiv de a obține controlul”. El a spus că există deja dovezi că modelele lingvistice mari – un tip de algoritm de inteligență artificială folosit pentru a genera texte – au ales să fie înșelătoare.

“Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este momentul în care acestea pot lua în mod autonom decizia de a ucide oameni”, a spus el. Profesorul Hinton a declarat că ar putea fi nevoie de ceva similar Convențiilor de la Geneva – tratatele internaționale care stabilesc standarde legale pentru tratamentul umanitar în război – pentru a reglementa utilizarea militară a IA.

“Dar nu cred că acest lucru se va întâmpla decât după ce se vor întâmpla lucruri foarte urâte”, a adăugat el.

Întrebat dacă Occidentul se află într-o cursă în stilul Proiectului Manhattan – referindu-se la cercetarea în domeniul armelor nucleare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – cu autocrații precum Rusia și China în ceea ce privește utilizarea militară a IA, profesorul Hinton a răspuns: “[Președintele rus Vladimir] Putin a spus acum câțiva ani că oricine controlează IA controlează lumea. Așa că îmi imaginez că lucrează din greu.

“Din fericire, Occidentul este probabil cu mult înaintea lor în materie de cercetare. Probabil că suntem încă puțin înaintea Chinei. Dar China investește mai multe resurse. Și astfel, în ceea ce privește utilizările militare, cred că va fi o cursă”.
El a spus că o soluție mai bună ar fi interzicerea utilizării militare a inteligenței artificiale.

Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *