Vot final: Producătorii şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile de produsele agricole şi alimentare / Datele vor fi centralizate de ministerul Agriculturii

Redacția feb. 8, 2023 1 comentarii
Parlamentul României

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care producătorii agricoli şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile de produse agricole şi alimentare.

Proiectul de lege stabileşte modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţii, “denumiţi în continuare operatori economici din sectorul agroalimentar”.

“Măsurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de producţie agricolă, depozitare, procesare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare şi sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar”, se arată în text.

Excepţie de la aceste prevederi vor face comercianţii care deţin structuri de vânzare cu suprafaţă de vânzare de până la 400 de metri pătraţi inclusiv, fără spaţiile destinate depozitării şi producţiei mărfurilor, comercianţii ambulanţi, comercianţii care desfăşoară activităţi de servicii de alimentaţie publică, precum şi care desfăşoară activităţi de comercializare în zone publice.

“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole şi alimentare, cu respectarea confidenţialităţii datelor care privesc aceste produse. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dezvoltă un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. În vederea asigurării trasabilităţii produselor agricole şi alimentare pe piaţă, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată în proiect.

Nerespectarea prevederilor acestui proiect constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Producătorii şi comercianţii vor fi obligaţi să raporteze stocurile de legume-fructe, cereale şi produse pe bază de cereale, seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, seminţe certificate: cereale, orez, oleaginoase şi proteaginoase, carne şi produse din carne, conserve din carne şi mixte, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificaţie, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi şi uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare şi condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. Bun.
  Obligati sa raporteze!
  Si ce face Ministerul cu ele?
  😯😯
  Ma indoiesc ca poate valorifica cineva informatiile!
  Mai mult, mai înființează o Direcție Stufoasă dr Centralizare a Informațiilor!
  Cu 5 Directori, 8 sefi serviciu si 100 de centralisti.
  Câtă munca!🤣🤣🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *