Parlamentul European: O rezoluție votată de două comisii se opune includerii gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia verde

Centrala nucleara Dukovany Cehia Sursa foto: Wikipedia

UPDATE Două comisii ale Parlamentului European au adoptat marți o rezoluție prin care se opun planului Comisiei de a include activitățile din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare într-o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Textul a fost aprobat cu 76 de voturi pentru, 62 împotrivă și 4 abțineri din partea membrilor Comisiei pentru afaceri economice și monetare și ai Comisiei pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară.

Rezoluția va fi supusă votului în plen în cadrul sesiunii din 4-7 iulie. În cazul în care majoritatea absolută a deputaților europeni (353 din 705) se opune propunerii Comisiei, aceasta va trebui să o retragă sau să o modifice.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Știrea inițială:

Două comisii din cadrul Parlamentului European vor vota marţi în încercarea de a opri Bruxelles-ul să eticheteze investiţiile în centralele pe gaze şi centrale nucleare drept investiţii sustenabile, iar rezultatul votului ar putea semnala dacă întregul Parlament European va aproba sau respinge planurile Bruxelles-ului, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, vrea să includă investiţiile în centralele pe gaze şi centrale nucleare pe lista investiţiilor “verzi”. Taxonomia UE va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic.

Însă statele membre UE şi parlamentarii europeni au opinii împărţite cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi” şi ar putea respinge propunerile Comisiei.

Comisiile de mediu şi economie din Parlamentul European vor vota marţi o rezoluţie de respingere a regulilor propuse de Comisia Europeană. În textul rezoluţiei se menţionează că energia nucleară şi gazele naturale nu pot fi considerate investiţii sustenabile pe baza legilor UE actuale, iar etichetarea lor drept investiţii “verzi” ar crea confuzie în rândul investitorilor.

Oficialii se aşteaptă la un vot strâns în cadrul comisiilor, în condiţiile în care poziţia numitor europarlamentari nu este încă clară. Cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), nu are o poziţie unică şi a dat mână liberă parlamentarilor săi să voteze cum doresc.

Rezultatul votului de marţi din comisii va pregăti terenul pentru votul întregului Parlament European care se va pronunţa asupra acestei rezoluţii la începutul lunii iulie. Este nevoie de sprijinul a cel puţin jumătate din cei 705 de eurodeputaţi pentru a bloca propunerea Comisiei.

Taxonomia UE privind finanţarea sustenabilă vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul. Această taxonomie va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba, de exemplu, despre modernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din Estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.