Wall Street îi întoarce spatele lui Trump și lansează un avertisment economic

Wall Street pixabay.com

Tarifele, concedierile masive, reducerile de fonduri și represiunile în materie de imigrație au speriat serios Wall Street, care respinge categoric agenda economică haotică a președintelui Donald Trump, scrie CNN.

Piața care l-a îmbrățișat pe Trump în cea mai mare parte a primului său mandat și în perioada premergătoare celui de-al doilea s-a întors împotriva președintelui. S&P 500 a închis joi în teritoriu de corecție, scăzând cu 10% de la maximul istoric stabilit în urmă cu doar trei săptămâni.

Dow se apropie și el de corecție. Indicele Nasdaq, care se bazează pe tehnologie, a intrat într-o corecție în urmă cu mai bine de o săptămână.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Iar indicele Russell 2000, alcătuit din întreprinderi mai mici, care sunt de obicei mai expuse vânturilor economice schimbătoare, a scăzut cu 18,4% de la un maxim atins imediat după alegeri, care a fost la o mustață de recordul său istoric.

Chiar dacă acțiunile sunt pregătite pentru o revenire modestă vineri – Dow este pe cale să crească cu 200 de puncte, sau 0,6%, la deschidere, contractele futures S&P 500 au crescut cu 0,7%, iar contractele futures Nasdaq au crescut cu 0,9% – sentimentul pe Wall Street a fost copleșitor de negativ. Indicele de frică și lăcomie al CNN a coborât în „Frică extremă”.

„Piața bursieră își pierde încrederea în politicile Trump 2.0”, a declarat Ed Yardeni, președinte al Yardeni Research.

Feedback-ul publicitar

În schimb, investitorii au vărsat bani în paradisuri sigure tradiționale, cum ar fi obligațiunile guvernamentale și aurul. Randamentele titlurilor de trezorerie, care se tranzacționează în direcția opusă prețurilor, au scăzut în ultima lună. Iar prețul spot al aurului a atins vineri 3.000 de dolari pe uncie troy pentru prima dată în istorie.

Traderii sunt din ce în ce mai îngrijorați că politicile lui Trump ar putea afecta grav economia. În ciuda insistenței lui Trump că acțiunile sunt în scădere din cauza problemelor inflaționiste moștenite de la fostul președinte Joe Biden, piața a înregistrat un boom după alegerea lui Trump în noiembrie, în speranța că reducerile de taxe și dereglementarea promise de acesta vor alimenta un nou boom economic.

Dar, în lunile dinaintea preluării mandatului, Trump a început să amenințe cu tarife masive pe cei mai mari parteneri comerciali ai Americii. Dow, care se afla aproape de maximul său record atunci când Trump a început să posteze mesaje pe Truth Social cu privire la tarife pe 25 noiembrie, a atins încă un maxim record o săptămână mai târziu, dar de atunci a scăzut cu aproape 10%. Russell 2000 nu și-a mai revenit niciodată.

„Această piață este pur și simplu în mod flagrant bolnavă și obosită de mersul înainte și înapoi pe politica comercială”, a declarat Art Hogan, strateg șef de piață la B. Riley Wealth Management. „Se simte ca și cum administrația continuă să mute posturile porții. Cu atâta incertitudine, este imposibil pentru investitori să aibă încredere.”

Între timp, problemele economiei cresc, iar politicile lui Trump le-ar putea exacerba. În februarie, încrederea consumatorilor a înregistrat cel mai mare declin lunar din august 2021 și a scăzut cel mai mult în primele două luni ale oricărui an din 2009, potrivit Indexului încrederii consumatorilor al Conference Board.

Un sondaj separat privind sentimentul consumatorilor, realizat de Universitatea din Michigan, a indicat cea mai mare scădere în februarie de la începutul înregistrărilor în 1978.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Consumatorii nu mai cheltuiesc la fel de mult ca înainte, deoarece îngrijorările legate de economie le influențează deciziile de cumpărare. Target, Walmart, Delta Air Lines, Dick’s Sporting Goods, Dollar General și Kohl’s au declarat în cele mai recente rapoarte de profit că tarifele și inflația îi determină pe oameni să cheltuiască mai puțin.

Trump a recunoscut că tarifele ar putea provoca o „perturbare” și a refuzat să excludă o recesiune, spunând că planul său economic ar putea fi dureros pentru unii la început.

Cu toate acestea, principalii economiști cred că Trump ar putea subestima cât de dăunătoare ar putea fi politicile sale. Incertitudinea cu privire la tarifele vamale paralizează întreprinderile, care nu sunt sigure dacă să angajeze și să investească.

Concedierile masive ale lucrătorilor federali ar putea afecta grav economiile locale. Iar reprimarea imigrației ar putea afecta grav industriile sănătății, construcțiilor și agriculturii, deja afectate de lipsa forței de muncă.

Săptămâna trecută, economiștii JPMorgan au scris în mod alarmant că economia SUA are acum 40% șanse de a intra în recesiune în acest an. Acest procent a crescut de la 30%, cât prognoza JPMorgan la începutul anului. Banca a citat o „atitudine mai puțin favorabilă mediului de afaceri” din partea politicii SUA, inclusiv un război comercial mai agresiv decât se temea, precum și „eforturile agresive” ale Departamentului de eficiență guvernamentală al lui Elon Musk de a reduce angajările și cheltuielile federale.

„Vedem un risc material ca SUA să intre în recesiune în acest an din cauza politicilor extreme ale SUA”, au scris economiștii JPMorgan într-o notă către clienți vinerea trecută.

Ignorând brusc piața

Trump a fost vizibil tăcut cu privire la acțiuni în ultima vreme. În timpul primului său mandat, el a scris în mod obișnuit pe Twitter despre recordurile pieței ca un semn al puterii economice a Americii.

Vizitând Bursa de Valori din New York chiar pe 12 decembrie, Trump a numit piața de valori „foarte importantă” într-un interviu acordat CNBC.

„Piața de valori este foarte – toți știți, toate împreună, sunt foarte importante”, a spus Trump. „Am glumit într-un fel că am cumpărat, de fapt, clădirea de peste drum pentru că bursa era aici. Este mare lucru.”

Dar și-a schimbat tonul, deoarece acțiunile și-au șters mai întâi câștigurile post-inaugurare și apoi câștigurile post-electorale.

„Nu poți urmări cu adevărat bursa”, a spus Trump duminică într-un interviu acordat Fox.

„Piețele vor crește și vor scădea”, a spus el în Biroul Oval marți.

„Cred că o mare parte a pieței de valori s-a datorat celor patru ani foarte grei pe care i-am avut, când te uiți la inflație și la toate celelalte probleme, mă refer la războaie și inflație și atâtea alte probleme”, a spus Trump miercuri la Casa Albă.

Dar Wall Street nu-i place să fie ignorat – încearcă să-i trimită un mesaj președintelui. Și este unul dureros.

Piețele în scădere pot reprezenta o problemă în sine. Vederea piețelor în roșu poate afecta încrederea consumatorilor, deoarece mulți americani cred în mod incorect că Dow Jones servește drept barometru pentru sănătatea economiei SUA.

Dar mulți oameni se bazează, de asemenea, pe acțiuni pentru fondurile lor de pensii, iar vizionarea acțiunilor care se scufundă brusc le dă un sentiment de îngrijorare în ceea ce privește poziția lor financiară.

„Evident că piața de valori poate avea un efect negativ semnificativ de bogăție dacă continuă să se scufunde”, a spus Yardeni. „Trump va trebui să-și regândească ideea că este în regulă să lase piața să scadă în timp ce experimentează cu tarife și reduce salariile federale”.

Investitorii simt că Trump le-a întors spatele. Acum îi întorc și ei spatele.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.