Xi Jinping cere o repartizare mai bună a bogăției în China și anunță că veniturile excesive vor fi „ajustate”

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut compatrioților săi cu averi mai să lucreze mai mult pentru “prosperitatea comună” și a promis o “ajustare” a veniturilor excesive, într-o țară în care avântul economic rapid a adâncit inegalitățile.

Nivelul de viață în China a crescut considerabil față de anii 1970, fiind acum o imensă piață cu sute de milioane de consumatori în clasa medie, curtați de multinaționalele străine, notează BFM TV.

Deși China deține recordul mondial în ceea ce privește numărul de miliardari în lume, țara nu a eradicat oficial decât anul trecut sărăcia absolută.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Într-o reuniune consacrată economiei, președintele chinez a cerut o redistribuire “rezonabilă” a bogăției de care să “profite toți”, potrivit presei de stat.

Lecție dură pentru investitorii americani: companii chinezești nu fac regulile în China

CNBC notează, într-un articol publicat miercuri, că însărprirea reglementărilor Beijingului împotriva companiilor tech a arătat investitorilor americani diferența dintre cele două țări: când vine vorba de reguli, corporațiile nu au la fel de multă influență în China cum au în America.

Dacă guvernul american “acționează de multe ori ca un servitor al intereselor de afaceri,” autoritățile din China vor ca afacerile să se sacrifice pentru a îndeplini scopurile de dezvoltare națională, arată Gabriel Wildau, senior vicepreședinte la firma de consultanță Teneo.

“În China, partidul de stat vrea ca mediul de afaceri să servească obiectivele de dezvoltare și este dispus să sacrifice profiturile corporațiilor pentru a realiza asta”, afirmă Wildau.

“Ajustarea veniturilor excesive”

Xi Jinping a afirmat că trebuie adoptate dispozitive pentru a “majora veniturile grupurilor cu venituri reduse” și pentru a “ajusta veniturile excesive”.

Nu se precizează cum liderul de la Beijing intenționează să realizeze aceste obiective, dar directivele sale dau tonul priorităților în China.

Reuniunea a încurajat de asemenea mai multă “echitate” în materie de educație, în momentul în care costurile prohibitive ale meditațiilor private sunt din ce în ce mai acuzate.

Șuna trecută, Beijingul a luat la țintă sectorul educației private, pe care îl vrea de acum non-profit.

Falia urban – rural

Cvasi-totalitatea populației trăia în sărăcie în 1949. Dar reformele economice lansate la sfârșitul anilor 1970 au permis apariția marilor averi. Liderul de atunci, Deng Xiaoping, considera “normal” în 1984 ca unii să se îmbogățească înaintea altora.

Dacă regiunile de coastă, deschise comerțului internațional, s-au modernizat rapid, zona rurală din interior a cunoscut un drum mai sinuos.

Pentru a corecta acest decalaj, autoritățile au multiplicat în ultimii ani inițiativele de susținere a familiilor sărace din aceste regiuni, de distribuire de subvenții și proiecte de mari lucrări de infrastructură.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: