Zentiva SA a raportat un profit de 31,8 milioane lei, în primul semestru, în scădere cu 8%

Zentiva

Producătorul de medicamente Zentiva SA a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 31,8 milioane de lei, în scădere 8% față de perioada similară a anului trecut.

Compania susține că acest rezultat a fost cauzat în principal de creșterea cheltuielilor de exploatare (15%), a cheltuielilor cu materii prime, materiale și mărfuri (15%) și a cheltuielilor privind beneficiile angajaților (20%).

Zentiva SA a raportat pentru semestrul I 2022 o cifră de afaceri de 362,7 milioane lei, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Veniturile din export au crescut cu 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acestea au fost în principal pentru piața din Europa (Germania, Franta, Cehia, Slovacia, etc). Investițiile au fost în sumă de 9,8 milioane milioane lei (echivalentul a 1,98 milioane euro) în noi echipamente de producție și în modernizarea celor existente.

Per total, Grupul Zentiva a înregistrat o cifră de afaceri de 553,8 milioane lei în semestrul 1 din 2022, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai importante creșteri ale volumelor vândute au fost înregistrate pentru produsele fără prescripție, pentru răceală și gripă +78%, pentru sistemul digestiv +14,8% și pentru sistemul nervos central +6,7%.

În primele șase luni din 2022, investițiile grupului în modernizarea și extinderea capacităților de producție au totalizat 2,2 milioane lei.

Volumele de export au crescut cu 13% în S1 2022 față de S1 2021. Perioada a coincis și cu demararea livrărilor pentru piața din Spania. Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia și altele. În condițiile majorării costurilor de producție și a mediului restrictiv de reglementare din domeniu, Grupul Zentiva mizează pe avansul susținut al exporturilor pentru a menține soliditatea companiilor, perspectivele de dezvoltare și resursele necesare planurilor anuale de investiții. Începând cu anul trecut, prețurile pentru materii prime și excipienți au crescut cu 20-60%, pentru ambalaje cu 15-20%, cele cu transportul între 250-300%, iar energia și gazul cu 100-150%. Acestor creșteri de costuri li se adaugă modalitatea de calcul al prețului medicamentelor cu prescripție (prețul cel mai mic dintr-un coș de 12 de țări), precum și taxa de claw-back, care limitează resursele producătorilor pentru investiții și dezvoltare.

„Cele două fabrici de medicamente pe care le deținem la București cumulează cea mai mare producție de medicamente din România. Dorim să continuăm să ne dezvoltăm sustenabil pentru a crește accesul milioanelor de pacienți din România și nu numai, la medicamente moderne, eficiente. În condițiile dificile de piață actuale, cu creșteri generalizate de costuri și de taxare excesivă, suntem nevoiți să facem mai multe eforturi pentru a menține sănătatea economică a companiilor și angajamentul nostru față de pacienți, angajați, parteneri și comunitate”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastro, reumatologie și ariile strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator și OTC-uri.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1.250 de persoane, dintre care aproximativ 800 în operațiunile industriale (de producție).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *