Zhongzhi Enterprise Group, o importantă bancă fantomă din China, depune cererea de faliment / Datoriile de 64 de miliarde dolari au depășit activele sale

Yuan, China Foto: Pixabay.com

O importantă bancă fantomă chineză a depus cererea de faliment pe motiv că nu își poate plăti datoriile, relatează BBC.

Vineri, un tribunal din Beijing a acceptat cererea din partea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a acordat împrumuturi de miliarde de euro unor firme imobiliare.

În noiembrie, oficialii chinezi au lansat o investigație privind „suspiciuni de infracțiuni ilegale” împotriva firmei.

Aceasta a urmat unor rapoarte potrivit cărora ZEG a declarat că este insolvabilă.

Grupul aflat în dificultate le-ar fi spus investitorilor, într-o scrisoare din noiembrie, că datoriile sale – până la 64 de miliarde de dolari – au depășit activele sale, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Vineri, un tribunal din Beijing a publicat o declarație pe rețeaua de socializare WeChat în care se spune că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și că, în mod clar, nu are capacitatea de a rambursa integral”.

ZEG este un jucător important în industria bancară fantomă din China, un termen care desemnează un sistem de creditori, brokeri și alți intermediari de credite care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.

Sistemul bancar paralel, care nu este reglementat, nu este supus acelorași tipuri de restricții privind riscurile, lichiditățile și capitalul ca și băncile tradiționale.

Împrumuturile informale au existat dintotdeauna în economia chineză, dar sistemul bancar paralel a luat cu adevărat avânt în urma crizei financiare mondiale din 2008, când creditele erau rare.

Industria bancară paralelă din China este evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari. Acesta oferă adesea un colac de salvare financiară pentru sectorul imobiliar al țării. Această industrie, cândva în plină expansiune, a fost afectată de o criză severă a creditelor, unele dintre cele mai mari firme fiind în prezent în pragul colapsului financiar.

La apogeu, divizia de gestionare a activelor a ZEG a gestionat, potrivit rapoartelor, peste un trilion de yuani (139 miliarde de dolari).

Dar nu a fost ferită de criza imobiliară mai amplă și s-a confruntat cu alte probleme în noiembrie, când autoritățile au declarat că au luat „măsuri penale coercitive” împotriva „multor suspecți”.

Încă nu este clar cine sunt aceștia și ce rol joacă în cadrul firmei. Fondatorul companiei, Xie Zhikun, a murit în urma unui atac de cord în 2021.

Ultimele evoluții de la ZEG au generat îngrijorări cu privire la noi tulburări în a doua cea mai mare economie din lume, după prăbușirea dezvoltatorului imobiliar Evergrande și problemele financiare de la Country Garden.

Dezvoltatorii imobiliari aflați în dificultate datorează în prezent băncilor chineze bani în valoare de până la 30% din activele băncilor.

Sectorul imobiliar din China reprezintă o treime din producția economică a țării. Acesta include casele, serviciile de închiriere și de brokeraj, precum și materialele de construcție și industriile care produc bunuri care intră în apartamente.

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *