Un număr de 188 de vehicule erau pe traseu duminică, la ora 16:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, pentru Agerpres. Mai mulţi conducători de troleibuz ieşiţi pe traseu duminică dimineaţa “s-au întors tremurând” în Depoul Berceni şi nu au mai ieşit pe traseu, după ce au fost presaţi de liderii de sindicat, a declarat, duminică, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.
Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 16:00 un număr de 88 de tramvaie, dintr-un total programat de 172, respectiv 77 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 23, dintr-un total de 490 de autobuze programate pentru duminică.
La tramvaie, niciun vehicul programat nu ieşise duminică pe traseu din Depoul Giurgiului, dar ieşiseră toate tramvaiele programate din Depourile Bucureştii Noi şi Victoria.
La troleibuze, niciun vehicul programat nu ieşise din Depoul Bujoreni, dar ieşiseră toate troleibuzele programate din depourile Bucureştii Noi şi Berceni.
La autobuze, din depourile Bujoreni, Ferentari şi Alexandria nu ieşise duminică niciun vehicul din cele programate. De altfel, autobuzele sunt cele mai puţin prezente în trafic: din Depoul Titan, care avea cel mai mare număr de autobuze programate pentru duminică – 78, doar 5 maşini erau pe traseu duminică la ora 16.
Mai mulţi conducători de troleibuz ieşiţi pe traseu duminică dimineaţa s-au întors tremurând în Depoul Berceni şi nu au mai ieşit pe traseu, după ce au fost presaţi de liderii de sindicat, a declarat, duminică, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.
“Astăzi am avut o discuţie cu şeful depoului de la Berceni. M-a sunat în jurul orei 9 şi mi-a spus că 6 conducători de troleibuz s-au întors tremurând din traseu şi vor să intre în depou. L-am rugat să îi invite în birou, astfel încât să am o discuţie cu dânşii şi am intervenit telefonic. Acei oameni au fost presaţi de liderii sindicali să iasă de pe traseu. Pentru acest lucru, cineva va răspunde în faţa legii. Acei oameni tremurau. Am avut discuţia cu ei, i-am calmat. Să ştiţi că n-au mai vrut să intre pe traseu”, a afirmat Adrian Criţ, citat de Agerpres.
Context. STB a anunțat vineri că Tribunalul București a decis că protestul salariaților STB SA este ilegal, aceștia fiind obligați să-și reia activitatea. Călătorii din zona metropolitană, care pe durata grevei nu au putut utiliza titlurile de călătorie achiziționate, vor beneficia de o prelungire a valabilității echivalentă cu zilele în care nu a fost desfășurată activitatea de transport public, au precizat reprezentanții STB.
Sindicatul Transportatorilor a transmis, ieri, că organizația nu a inițiat și nu a organizat protestul aflat în desfășurare, “poziționîndu-se în primul rând ca un factor de echilibru, iar în al doilea rând ca un
avertizor, aducând la cunoștința conducerii în permanență, atât nemulțumirile salariaților cât și
caracterul din ce în ce mai alarmant al tensiunilor sociale acumulate pe fondul lipsei acute de dialog
social, vinovată fiind în acest sens actuala conducere”.
Update. Membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) sunt singurii care pot lua decizii pentru identificarea unei soluţii care să conducă la încheierea conflictului spontan de muncă de la STB, se menţionează într-un comunicat remis duminică de Biroul Permanent al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, citat de Agerpres.
Organizaţia sindicală solicită Consiliului de Administraţie al STB organizarea unei întrevederi, luni, cu reprezentanţii angajaţilor, pentru discutarea acestei crize.