Ziua 5 de grevă la STB: PMB a decis menţinerea poliţiei şi jandarmeriei în zona depourilor și autobazelor STB/ Liderul de sindicat demisionează din funcția de consilier general

Carmen Radu ian. 24, 2022 0 comentarii
transport stb, autobuz

Pe străzile din Capitală circulă luni doar o cincime din vehiculele Societății de Tranport București (STB) programate să iasă pe traseu, șoferii continunând așadar cu a cincea zi de grevă.

UPDATE 18.30 Prefectura Capitalei şi PMB au decis menţinerea poliţiei şi jandarmeriei în zona depourilor, autobazelor STB şi intervenţia forţelor de ordine împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor. Prefectura Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti au avut întâlnire de lucru în sistem de videoconferinţă, având drept scop stabilirea unui set de măsuri vizând gestionarea situaţiei create de continuarea grevei Societăţii de Transport Bucureşti. La şedinţă au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii cu responsabilităţi în gestionarea situaţiei, scrie News.ro.

Cu ocazia acestei şedinţe de lucru au fost analizate şi stabilite următoarele măsuri, de comun acord:

„– menţinerea dispozitivelor de jandarmerie şi poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii şi siguranţei publice;

– intervenţia fermă a forţelor de ordine împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor care intenţionează să reia exercitarea dreptului la muncă;

– menţinerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât la interior, cât şi la exterior;

– asigurarea echipajelor de poliţie rutieră şi poliţie locală, în principalele intersecţii, pentru fluidizarea traficului rutier;

– asigurarea de către STB a informării populaţiei în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicaţiei info Transport Bucuresti”.

UPDATE 18.00 Un număr de 274 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 18:00, dintr-un total programat de 777, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 18:00 un număr de 115 de tramvaie, dintr-un total programat de 173, respectiv 81 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 78, dintr-un total de 504 de autobuze programate pentru luni.

UPDATE 16.00 O treime (34%) din parcul auto al STB era pe traseu la ora 16:00.

UPDATE 13.36 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 13:00 un număr de 78 de tramvaie, dintr-un total programat de 171, respectiv 66 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 46, dintr-un total de 491 de autobuze programate pentru luni.

Din toate depourile şi autobazele Capitalei au ieşit luni vehicule pe traseu, însă autobuzele continuă să fie cele mai puţin prezente în trafic.

UPDATE 10.18 STB angajează șoferi de autobuz, în contextul grevei angajaților.

UPDATE 10.16 Adrian Criț, directorul STB, a declarat luni dimineață că situația financiară a companiei este grav afectată după aceste cinci zile de grevă și că se va afla în imposibilitatea plății salariaților, cei care nu vin la muncă fiind responsabili:

UPDATE 09.15 Liderul de sindicat Vasile Petrariu a anunțat că demisionează din funcția de consilier general și membru PSD.

UPDATE 08.00 Continuă războiul STB – sindicat: STB condiționează întâlnirea cu sindicaliștii de reluarea lucrului. Sindicat: „Dovadă clară că nu se dorește dezamorsarea acestui conflict”

UPDATE 07.00 Un număr de 148 de vehicule din totalul de 697 programate se aflau pe traseu luni dimineață, la ora 7, astfel: 67 de tramvaie din 151 programate, 62 de troleibuze din 86 programate și 19 autobuze din 460 programate.

Știrea inițială

Un număr de 103 vehicule din totalul de 521 erau pe traseu luni dimineața, la ora 06.00, în a cincea zi de grevă a angajaților de la Societatea de Transport București, arată informațiile Economedia. Șoferii de autobuze sunt cei care în principal nu au dorit să iasă pe traseu, doar 17 din peste 350 fiind la lucru.

Din totalul de 107 tramvaie, 46 erau pe străzi, iar din totalul de 61 troleibuze, 40 erau pe traseu.

Din unitățile Dudești, Giurgiului, Bujoreni, Nordului, Alexandria și Militari, niciun vehicul nu a ieșit pe traseu.

Duminică dimineața, mai mulţi conducători de troleibuz ieşiţi pe traseu „s-au întors tremurând” în Depoul Berceni şi nu au mai ieşit pe traseu, după ce au fost presaţi de liderii de sindicat, a declarat, duminică, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.

Context. Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că nu a iniţiat şi nu a organizat prezentul protest. Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală. Cu toate acestea, doar o parte din angajați au reluat lucrul. Șoferii care au ieșit ar fi fost în continuare amenințați de protestatari.

Directorul general Adrian Criț a spus că prejudiciul în urma primelor trei zile de grevă se ridică la peste 20 de milioane de lei și că banii vor fi recuperați în instanță de la organizatorii grevei declarate ilegală de Tribunalul București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *