UPDATE România a fost admisă astăzi oficial în Programul american Visa Waiver, urmând ca de la sfârșitul lunii martie cetățenii români să poată călători în SUA fără viză, pentru perioade de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri, a anunțat Guvernul.
Momentul a fost marcat de prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria, la care a participat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec.
”Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru obținerea vizelor, decizia de azi are, în primul rând, o valoare simbolică. Este un moment istoric pe care românii îl așteaptă de mai mult de 16 ani. Este, deopotrivă, un succes al întregii societăți românești și o recunoaștere a progresului înregistrat în ultimii ani prin reformele implementate și apropierea de standardele euroatlantice”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la acest succes, reprezentanți ai unor instituții și cetățeni, deopotrivă, doamnei ambasador Kathleen Kavalec și Ambasadei SUA în România pentru sprijinul oferit pe parcursul întregului proces pentru îndeplinirea criteriilor de admitere.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec, a apreciat la rândul său că includerea României în Programul Visa Waiver consolidează cei 28 de ani de parteneriat strategic dintre cele două țări și integrează în continuare România într-un cadru internațional de cooperare care face ambele țări să fie mai puternice, mai sigure și mai securizate.
”Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economie și cultură, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții. În acest context este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul cinci, pe lista celor mai mari investitori străini în România, pe locul al patrulea”, a declarat E.S. Kathleen Kavalec.
Șeful Executivului român a apreciat că anunțul oficial făcut astăzi de Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA privind includerea țării noastre în Programul Visa Waiver reprezintă un semnal clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile și în cetățenii României.
Știrea inițială
România scapă oficial de vizele pentru a intra în Statele Unite ale Americii: vineri, 10 ianuarie, are loc un eveniment de oficiere, la Washington, a intrării României în programul Visa Waiver.
Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas și Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în Washington, D.C.
În cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români. Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize.
În urma deciziei Guvernului federal al SUA, România devine al 43-lea participant la programul american de scutire de vize, potrivit News.ro.
În 27 noiembrie 2024, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.
Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esenţiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informaţii, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale.
Estimări: În SUA locuiesc aproximativ 1 milion de români
În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, dupa standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie, conform datelor Ambasadei României în SUA. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română (situația pe state).
Cele mai cuprinzătoare date despre românii din SUA provin din datele de recensământ, în care metodologia de măsurare a rasei și etniei s-a schimbat de-a lungul timpului. Conform celor mai recente date puse la dispoziție în care apărea întrebarea privind locul nașterii (țara), aproximativ 170.000 de persoane din SUA s-au născut în România (date despre populația străină). În același an, numărul persoanelor care au declarat că vorbesc româna acasă a fost ceva mai mic la 155.000 (limbi vorbite acasă). Numărul persoanelor care și-au declarat originea românească a fost mai mare, de aproximativ 360.000, iar aproximativ 6.000 și-au declarat origine moldovenească în datele recensământului din 2000. Datele despre numărul de persoane care își declară originea română au fost culese ulterior într-un mod diferit. La recensământul din 2020, unde sunt disponibile date despre etnie, aproximativ 216.000 și-au revendicat originea română. Numărul total în cadrul oricărei combinații rasiale a fost de aproximativ 417.000. Întrebările despre limbile vorbite acasă sau despre țara de origine nu au mai fost colectate.
Este de menționat că numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare (estimat la aproximativ 1 milion de persoane), ținând cont de următoarele aspecte: declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au dobândit încă cetățenia americană.
Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor patru orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.
Un segment important al comunității române din SUA este reprezentat de cei aproximativ 4000 profesori și studenți români sau de origine română care își desfașoară activitatea în universități din aproape toate statele SUA.