UPDATE. Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.
“România va fi membru cu drepturi depline a spațiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. E o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puțin timp la consiliul JAI reunit de la Bruxelles. E o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal că nu vom accepta să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de azi. “Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice, mărfurile românești vor deveni mai competitive ceea ce va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă. Pentru români aduce beneficii concrete și imediate, mai ales pentru cei din diaspora care călătoresc frecvent în România în special de sărbători nu se va mai sta zeci de ore la forntiere, ci se va circula liber fără controale suplimentare”, a spus Ciolacu.
“De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spațiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.
De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră”, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la:
– Curtici;
– Valea lui Mihai;
– Salonta;
– Episcopia Bihor;
– Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria).
Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE:
– Vama Veche;
– Negru Vodă;
– Giurgiu;
– Călărași;
– Zimnicea;
– Turnu Măgurele;
– Bechet;
– Calafat;
– Nădlac 1 și 2;
– Vârșand;
– Borș 1 și 2;
– Petea.
Știre inițială. Joi, 12 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va fi votată propunerea Ungariei ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen (full Schengen) după ce, în sfârșit, Austria a anunțat oficial că renunță la dreptul de veto. Însă controalele între România, Bulgaria și Ungaria ar putea continua cel puțin șase luni, în timp ce pentru frontiera Bulgaria – Grecia vor fi eliminate, după cum Economedia a explicat aici.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă, joi, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, care va loc la Bruxelles, Belgia, unde se va discuta adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea, conform Agerpres.
„Ambele ţări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată”, potrivit unei informări a Ministerului Afacerilor Interne.
În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări: 23 dintre cele 27 de state membre ale UE și toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția)
La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen.
La 30 decembrie 2023 Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ambele state membre aplică integral acquis-ul Schengen de la 31 martie 2024. De la această dată vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. După această primă etapă, Consiliul ar trebui să ia o nouă decizie pentru a stabili o dată de eliminare a controalelor la frontierele terestre interne.
Controalele la frontierele interne cu Ciprul nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.
Vezi și: