Producția de electricitate a României, turată spre maximul posibil actual, pe fondul stării de urgență din Republica Moldova

transnistria Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, regiunea separatistă transnistreană. Foto: Moldgres

Tot ce se putea porni în sectorul termocentralelor pe gaz din Romania este pornit, la această oră, adică unitățile Elcen, centrala Petrom de la Brazi (care funcționează la maximum), CET-uri locale și chiar și o parte din vechea termocentrală Romgaz de la Iernut (inaugurarea noii termocentrale a fost amânată, pentru a n-a oară, cu șase luni). Ajungem astfel, astăzi, la o producție în termo pe gaz de aproape 2.000 de MW, de unde, săptămânile trecute, chiar și cu criza din Sistemul Energetic Național, caracterizată de importuri masive, nu s-a întâmplat să treacă de 1.600 MW. Acest lucru se poate pune pe situația de criză din Republica Moldova, unde Guvernul a declarat stare de urgență energetică, care dublează criza din SEN-ul românesc. Aceasta a fost singura turație ce s-a putut face în energia românească, pentru că celelalte sectoare rămân la fel. Hidroelectrica rămâne la 1.200-1.300 MW, pentru că rămâne cu problema avariei la două grupuri de la hidrocentrala Porțile de Fier 1. Cărbunele nici el nu trece de 800 MW, vântul nu bate, soare nu avem.

Reușim așadar să ajungem la o producție de circa 6.200 MW, total insuficientă pentru asigurarea consumului intern, așa că trebuie să importăm alți 2.400 MW de la unguri și bulgari. Turația SEN pe sectorul de gaz se face însă pentru ca să putem spori livrările către Moldova, în situația grea în care se află vecinii acum, însă capacitatea de export către vecini nu depășește 400 MW, total insuficientă dacă Moldova ar trebuie să se bazeze numai pe noi pentru a aprinde becul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând din 16 decembrie 2024, anunță Unimedia.md. Anunțul a fost făcut de prim-ministru, în cadrul unei conferințe de presă.

La o astfel de situație s-a ajuns pentru că Republica Moldova nu se mai poate baza pentru aprovizionarea Transnistriei cu gazul de la Gazprom, care nu va mai tranzita Ucraina, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a unei decizii a Kiev-ului. De asemenea, între ruși și Guvernul Moldovei există o dispută privind o pretinsă creanță a Gazprom, adică datorii către ruși, nerecunoscute însă la Chișinău. Moldova are energie electrică de la termocentrala Cuciurgani, din Transnistria, care funcționează cu gaz rusesc. Fără gaz rusesc, Cuciurgani nu poate funcționa, deci nici nu poate livra curent în Moldova. O soluție ar putea fi ca guvernul de la Chișinău să aducă gaz din România pentru funcționarea termocentralei, dacă există aici disponibilitate pentru respectivele volume.

Economedia.ro a relatat, în repetate rânduri, că și Sistemul Energetic Național din România este la limită, fapt recunoscut chiar într-un document guvernamental, datorat inclusiv presiunii pusă pe acesta de livrările de energie către Moldova și Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.