BREAKING România va fi stat membru deplin al spațiului Schengen din 1 ianuarie 2025

schengen-area Foto: best-citizenships.com

UPDATE. Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.

„Astăzi este o zi de bucurie pentru toți bulgarii și românii și pentru întreaga noastră Uniune. Ambele state membre vor intra pe deplin în cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Este un pas important pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din Europa. Vom profita astfel împreună de beneficiile unei Uniuni mai puternice și mai conectate”, a transmis Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

“Este un moment istoric să primim în sfârșit Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Ridicarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate majoră pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu”, a transmis Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne, conform unui comunicat oficial al Comisiei Europene.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că decizia de azi va aduce beneficii pentru cetățenii români, pentru cei din diaspora, dar și pentru firmele locale. “România va fi membru cu drepturi depline a spațiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. E  o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puțin timp la consiliul JAI reunit de la Bruxelles. E o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal că nu vom accepta să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”, a spus premierul Marcel Ciolacu. “Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice, mărfurile românești vor deveni mai competitive ceea ce va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă. Pentru români aduce beneficii concrete și imediate, mai ales pentru cei din diaspora care călătoresc frecvent în România, în special de sărbători. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber fără controale suplimentare”, a spus Ciolacu.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat ce înseamnă această decizie pentru România.

“De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spațiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.
De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră”, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la:
– Curtici;
– Valea lui Mihai;
– Salonta;
– Episcopia Bihor;
– Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria).
Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE:
– Vama Veche;
– Negru Vodă;
– Giurgiu;
– ⁠Călărași;
– Zimnicea;
– ⁠Turnu Măgurele;
– Bechet;
– Calafat;
– Nădlac 1 și 2;
– Vârșand;
– Borș 1 și 2;
– Petea.

De la aderarea lor la UE, Bulgaria și România au aplicat părți ale cadrului juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie de a aplica, începând cu 31 martie 2024, părțile rămase din acquis-ul Schengen și de a elimina controalele persoanelor la frontierele interne aeriene și maritime.

Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Controalele la frontierele dintre Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg au fost eliminate pentru prima dată în 1985. În prezent, spațiul Schengen cuprinde 29 de țări (25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Știre inițială. Joi, 12 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va fi votată propunerea Ungariei ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen (full Schengen) după ce, în sfârșit, Austria a anunțat oficial că renunță la dreptul de veto. Însă controalele între România, Bulgaria și Ungaria ar putea continua cel puțin șase luni, în timp ce pentru frontiera Bulgaria – Grecia vor fi eliminate, după cum Economedia a explicat aici.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă, joi, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, care va loc la Bruxelles, Belgia, unde se va discuta adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea, conform Agerpres.

„Ambele ţări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată”, potrivit unei informări a Ministerului Afacerilor Interne.

Vezi și:

România în Schengen. Marile proiecte de infrastructură rutieră și feroviară la frontierele cu Bulgaria și Ungaria

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bravo domnule Predoiu ! Dacă rămânea Bode , nu intram in Schengen sub nicio formă. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest succes . Și rușine domnului Iohannis care bagă capul în poză și își arogă merite inexistente.
    Este un moment de satisfacție pentru toți românii !
    În rest numai de bine.
    P.S. Urmează Visa Waiver

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.