Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit din nou carburanții, la doar o zi după precedenta majorare. Astfel, marți 15 iulie, prețul motorinei standard a crescut cu încă 3 bani pe litru, în timp ce prețul benzinei standard a rămas neschimbat. În București, potrivit peco-online, la stațiile Petrom, benzina standard costă acum între 7,02 lei și 7,08 lei pe litru, iar motorina standard costă între 7,43 lei și 7,48 lei pe litru.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
La stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, sunt afișate marți 15 iulie următoarele prețuri: 7,07 lei pentru benzina standard și 7,47 lei pentru motorina standard.
Luni 14 iulie 2025 prețul motorinei standard a urcat cu 5 bani pe litru, iar cel al benzinei standard a rămas neschimbat.
O altă modificare de preț, prima scumpire din iulie, a avut loc marți 08 iulie 2025, când motorina standard s-a scumpit cu 4 bani pe litru, iar prețul benzinei a rămas neschimbat.
Iar miercuri 02 iulie, benzina standard s-a ieftinit cu 5 bani pe litru și prețul motorinei a rămas neschimbat.
Scumpiri aduse de majorarea TVA și a accizelor
Prețurilor vor mai crește la pompă de la 1 august, când vor fi majorate accizele cu 10% și va crește TVA, de la 19% la 21%.
Astfel, potrvit calculelor e-nergia.ro, prețul unui litru de benzină va crește de la 1 august 2025 cu 43 de bani, iar cel al motorinei va crește cu 40 de bani. De asemenea, de la 1 ianuarie 2026, când vor fi majorate din nou accizele, benzina se va scumpi cu 34 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi cu 30 de bani pe litru, mai arată calculele publicației citate.
Cum evoluează cotațiile internaționale
Prețul petrolului a scăzut marți, după ce președintele american Donald Trump a prelungit termenul de 50 de zile acordat Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a evita sancțiunile, ceea ce a atenuat temerile imediate privind aprovizionarea, scrie Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 29 de cenți, sau 0,4%, la 68,92 dolari pe baril la ora 03:42 GMT, în timp ce contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 35 de cenți, sau 0,5%, la 66,63 dolari.
Trump a anunțat luni noi arme pentru Ucraina și a declarat sâmbătă că va impune o taxă vamală de 30% asupra majorității importurilor din Uniunea Europeană și Mexic începând cu 1 august, adăugând avertismente similare și pentru alte țări.
Tarifele riscă să încetinească creșterea economică, ceea ce ar putea diminua cererea globală de combustibil și trage prețurile petrolului în jos.
În altă parte, cererea de petrol va rămâne „foarte puternică” pe tot parcursul celui de-al treilea trimestru, menținând piața într-un echilibru confortabil pe termen scurt, a declarat secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, potrivit unui raport al mass-media rusești.
Goldman Sachs a ridicat luni previziunile privind prețul petrolului pentru a doua jumătate a anului 2025, indicând potențiale întreruperi ale aprovizionării, reducerea stocurilor de petrol în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și constrângeri de producție în Rusia.