Miliardarii tech ai lumii s-au îmbogățit cu 360 miliarde de dolari, în perioada pandemiei. Suma, aproape cât factura totală a cecurilor de 1.400 de dolari date americanilor

Elon Musk 1 foto Facebook-Wikipedia Wikipedia

Pandemia a reprezentat o perioadă de boom pentru cei mai mari miliardari tech. Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și alți șase titani din tehnologie și-au mărit averile cu peste 360 de miliarde de dolari în ultimul an, arată o analiză realizată de Washington Post.

Elon Musk, care deține Tesla, și-a majorat de mai mult de patru ori averea și s-a luptat cu Jeff Bezos de la Amazon pentru titlul de cea mai bogată persoană din lume. Averea lui Mark Zuckerberg de la Facebook a depășit 100 de miliarde de dolari. Cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au câștigat 65 de miliarde de dolari.

Aproape toată această acumulare de avere a fost legată de prețul acțiunilor în companiile pe care acești titani le-au fondat sau le conduc și în care rămân acționari semnificativi. Amazon a beneficiat de cumpărăturile făcute de acasă de consumatori, întrucât mulți dintre rivalii săi s-au luptat să țină pasul. Google, Facebook și Microsoft au contribuit la alimentarea noii realități de lucru și de învățat de acasă.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu toate acestea, creșterea uluitoare a averilor acestor miliardari contrastează cu devastarea economică a milioane de oameni, ceea ce atrage din nou atenția asupra problemelor privind inegalitatea și distribuția bogăției.

Spre comparație, creșterea de 360 de miliarde de dolari a averilor miliardarilor se apropie de cele 410 miliarde de dolari pe care guvernul SUA le va cheltui pentru a da cecuri de 1.400 de dolari fiecărui american cu venituri anuale sub 75.000 de dolari, măsură adoptată săptămâna aceasta, odată cu pachetul de ajutor pentru pandemie de 1,9 trilioane de dolari.

Washington Post pune de asemenea sub lupă rolul pe care l-au jucat companiile acestor miliardari în timpul pandemiei. Rețelele sociale, inclusiv Facebook, par să înrăutățească situația, deoarece au fost folosite pentru a răspândi dezinformare despre Covid-19 și vaccinuri, subminând eforturile de controlare a virusului. Musk s-a pronunțat împotriva ordinelor autorităților de a sta acasă și a redeschis fabrica Tesla, sfidând regulile locale și susținând că Tesla ar trebui să aibă permisiunea de a continua să construiască mașini în timpul lockdown-ului din California.

În cazul lui Bezos, profiturile au fost posibile, în parte, deoarece Amazon a angajat mai mult de 500.000 de lucrători pentru a aranja, sorta, alege și ambala mărfurile, în 2020, chiar dacă lucrătorii din depozite au manifestat îngrijorări cu privire la siguranța lor și aproape 20.000 de angajați Amazon din Statele Unite au fost testați pozitiv cu coronavirus, până în octombrie.

Acțiunile tehnologice au început să domine primele locuri în cotațiile la bursă în jurul anului 2014, depășind nume precum ExxonMobil, Johnson & Johnson și Walmart.

Doar șase acțiuni tech – Apple, Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft și Google – au fost responsabile pentru mai mult de 60% din rentabilitatea S&P 500 în 2020, potrivit Yardeni Research.

Trecerea la muncă, comunicare și cumpărături de acasă a îmbogățit giganții tehnologici.

Consumatorii bogați, care nu au fost supuși riscului de a-și pierde locurile de muncă în timpul pandemiei și care au avut mai multe venituri disponibile rămânând acasă, au făcut parte din raliul care a ajutat acțiunile Tesla să se „umfle” cu 525 la sută în ultimul an.

Câștigurile Amazon de 86 la sută de la începutul pandemiei au venit pe măsură ce consumatorii au trecut în masă la cumpărăturile online, îngrijorați de faptul că a merge la magazinul fizic îi pune în pericol. Cererea de la începutul pandemiei a fost atât de mare încât Amazon, la fel ca mulți comercianți cu amănuntul, s-a străduit să obțină articole precum hârtie igienică și dezinfectant. Vânzările globale prin comerțul electronic cu amănuntul au crescut cu 27,6% în 2020, chiar dacă vânzările cu amănuntul la nivel mondial au scăzut cu 3%, potrivit firmei de cercetare eMarketer.

Pe măsură ce companiile au trecut la munca la distanță, ele s-au bazat și mai mult pe servicii de cloud computing, unde clienții închiriază capacități de stocare și procesare a datelor pe web (în loc să ruleze propriile centre de date) de la companii precum Amazon, Microsoft și Google, ale căror stocuri au crescut. Google și Facebook au beneficiat de o revenire mai rapidă decât se așteptau în publicitatea online, ajutate și de instrumente de comunicare precum Google Classroom și WhatsApp-ul Facebook.

Capitalizarea de piață a Apple a depășit anul trecut pragul de 2 trilioane de dolari, făcându-l pe directorul executiv, Tim Cook, miliardar.

Miliardarii tech au investit relativ puțin din această bogăție în plus înapoi în sfera publică, în pandemie. Bezos a donat 150 de milioane de dolari, sau aproximativ 0,26 la sută din profiturile pe care le-a acumulat în timpul pandemiei, pentru cauze legate de Covid. Musk ar fi dat 5 milioane de dolari, sau 0,004 la sută din câștigurile sale noi, pentru cercetarea Covid-19, pe lângă donarea de ventilatoare.

Amazon a adăugat 500.000 de locuri de muncă în 2020, inclusiv 400.000 în Statele Unite.

Prin Inițiativa Chan Zuckerberg, CEO-ul Facebook și soția sa, Priscilla Chan, au donat 104 milioane dolari, sau 0,36 la sută din cei 29 de miliarde de dolari pe care i-au acumulat în timpul pandemiei, pentru a sprijini cercetarea, testarea și tratamentul Covid-19 și pentru a ajuta oamenii și comunitățile cele mai afectate de pandemie, bazându-se pe promisiunea anterioară a lui Zuckerberg de a încerca să „vindece toate bolile”.

Dintre fondatorii Google, Page nu și-a asumat angajamente filantropice publice, iar Brin a donat 104 milioane de dolari pentru eforturile de ajutorare Covid-19 prin fundația familiei sale sau 0,24 la sută din averea pe care a acumulat-o în timpul pandemiei.

Fostul director executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a cărui avere a crescut cu 23 de miliarde de dolari în timpul pandemiei, a donat anul trecut o sumă nespecificată drept răspuns la pandemie, inclusiv în ceea ce privește testarea și urmărirea contacților și pentru echipamente de protecție personală.

Sursa foto: Wikipedia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: