Compania CFR Infrastructură a scos la licitație în SICAP un contract de 1,93 miliarde lei pentru implementarea pe liniile de cale ferată Predeal – București și București – Constanța a sistemelor de semnalizare ERTMS și extinderea sistemului GSM-R pe rețeaua primară de transport feroviar. Proiectul se întinde pe 46 de luni, din care 10 luni proiectare și 36 de luni execuția lucrărilor. Se adaugă cinci ani de garanție a lucrărilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Sistemul feroviar din România nu este deocamdată integrat cu cel european. În fapt, integrarea sistemelor feroviare nu se desfășoară decât pe scară redusă în UE, în anumite regiuni, cum ar fi cea a Bruxelles-ului cu țările din jur, plus alte câteva cazuri.
Sectorul feroviar din Europa a început, la sfârșitul anilor ’80/începutul anilor ’90, să dezvolte un sistem european de control-comandă, semnalizare și comunicații, și anume ERTMS, iar Comisia Europeană a sprijinit instituirea acestuia ca sistem unic în Europa. Până în anii ’80, fiecare țară avea propriul sistem. Obiectivul sistemului ERTMS este înlocuirea tuturor sistemelor de semnalizare existente în Europa cu un sistem unic pentru a promova interoperabilitatea rețelelor feroviare naționale și transportul feroviar transfrontalier. ERTMS are ca scop garantarea unui standard comun care să permită trenurilor să circule neîntrerupt între diferite țări și să faciliteze competitivitatea sectorului feroviar.
Proiectul este derulat din fonduri de la bugetul de stat și din două proiecte europene, Dezvoltare Regională și Transport 2021-2027.
București – Constanța și București-Predeal sunt printre cele mai moderne linii de cale ferată din România, considerate și de mare viteză, unde trenurile pot atinge vitexe de 160 de kmh.