Axioma 1: fără rațiune, libertatea nu este garantată.
Axioma 2: libertatea neînteleasă și neapreciată la adevarata valoare pavează calea către autocrație.
Axioma 3: fără educatie nu poate exista rațiune.
Axioma 4: fără știință nu poate exista adevăr.
Axioma 5: fără rațiune și adevăr omul încetează să-și mai identifice binele fiind redus la nevoile sale primare.
Acum, să trecem la câteva gânduri mai profunde despre mase și putere, aspecte la care și Elias Canetti a reflectat mai bine de două decenii pentru a scrie fabuloasa sa carte omonimă (Masle și puterea).
Permiteți-mi să mă folosesc, totodată, în disecția rezultatelor evenimentelor politice încă fierbinți, de o idee de-ale lui George Orwell (dezvoltată în utopia 1984), un autor cu o clarviziune și o minte ultra-raționale: răsturnarea ultimelor cifre ale anului în cauză (2024) pentru a plasa reverberațiile alegerilor prezidentiale în viitorul care ne paște – anul 2042. Orwell a scris utopia 1984 în anul 1948. De asemenea, dați-mi voie să merg mai departe cu raționamentul și să corelez ideea anterioară cu subtilitățile operei magistrale a lui Aldous Huxley – Minunata lume nouă. Și, nu în ultimul rând, vreau sa fiți atenți la riscurile induse de ceea ce Jaques Ellul trata în două cărți magistrale, puțin cunoscute în România, dar foarte edificatoare în legătură cu societatea care prinde contur: Propagandele și Sistemul tehnicist.
Ce vreau să spun?
Orwell afirma că în viitor autocrația va prevala și va pune stăpânire pe mințile și sufletele noastre, simplificând nu doar gândirea (poliția gândirii și distrugerea amintirilor/istoriei), ci și vorbirea (nouvorbă). Tot mai mulți oameni, dar mai cu seamă tineri, vorbesc azi foarte simplificat și prea puțin coerent sau cu sens: “gen”, “slay”, “bro”; băieții nu mai au prenume, ci se apelează altfel (nu se poate reproduce aici!) etc. …și aud acest limbaj simplist, de “homo stultus”, tot mai des.
Unele idei orwelliene sunt dezvoltate (și) de Aldous Huxley sub forma dominației induse nu doar prin forță brută – deși nu exclud această variantă în lumea viitorului –, ci prin folosirea descoperirilor științifice (instrumente de comunicare în masă – radio, TV, YouTube, TikTok, Facebook, Instagram – care folosesc cele mai noi rezultate ale psihologiei, consumului și comportamentului social), a manipulării (precondiționare socială: mai inept, mai util, mai bine!), consumerismului (am spus anterior, dar merită să repet: cumpără ieftin, acum; China are produse pe care și le permite oricine), plăcerii (sex și alte aspecte aducătoare de multumiri ieftine, facile și care distrag atenția de la realitate) și drogurilor (“pastila Soma” face individul lui Huxley, aidoma celui actual care apelează la stupefiante, să-și ia un concediu imediat de la viață; îl transpune într-o liniște totală, aparținătoare unei vieți ideale, fără griji și stres, unei transe psihologice în care creierul este decuplat de la ființă).
Cele două aspecte sugerate de Orwell și Huxley sunt puse în aplicare de “sistemul tehnicist” descris de Jaques Ellul si controlat de “oameni din popor (de la Moscova, cel mai probabil)” prin propagandă, frică și amenințarea permanentă cu iminența războiului (implicarea noastră ca țară în război, ceea ce este total fals!) și altor teme conspiraționiste majore (…și Orwell a făcut referire la aceste elemente).
Candidații populisti, extremiști și cu tendințe autocrate pozează în salvatori, în aducători de pace. Ei fac apel la emoții, la fricile oamenilor care sunt cel mai ușor de stârnit în aceste vremuri dificile în care avem un război de 3 ani lângă graniță. Ne paște o perioadă draconică din punct de vedere economic: posibil criză, inflație, pierderea locurilor de muncă și altele.
Dacă TikTok (aplicație CHINEZĂ!) și mesajele populisto-alarmiste venite de la Moscova pe TGV-ul fermelor de trolli și boți sunt sursele de informare ale majorității, atunci cu siguranță nivelul ignorantei (a se citi educației, criticii, RAȚIUNII) este la nivelul pungilor de petrol de șist după care fuge Donald Trump cu al său mesaj: “drill, baby, drill!”, în speță, în străfundurile Pământului (încălzit global și cu modificări climatice) care se răzbună la Galați și în alte localități mai mici ale României care votează suveranist.
Acum, poate, vom scăpa din cârligul tiktokat cu momeală apetisantă lansat de mulineta Moscovei, dar peste 5 ani mi-e teamă că nu mai scapă nimeni mulțumită “României educate”. Nu scăpăm nici noi nici Europa dacă rețelele sociale nu sunt reglementate. Rusia (și China) nu trebuie să ne invadeze teritoriul ca să ne cucerească, ci sufletul și mintea.
“Au trecut ani, au trecut ani și viața s-a schimbat” vorba cântecului trupei Vama Veche. Acum suntem în 2042, iar ceea ce este mai sus, sunt aspecte banale, neimportante, de prin 2024, când democrația chinuia mințile și sufletul oamenilor, punându-i să aleagă. Astăzi este mai simplu. Românii nu mai trebuie să se ostenească cu alegeri. Sunt chinuitoare și mai costă și mulți bani.
Bine ați venit în 2042!