26 de țări UE au atins obiectivele de energie regenerabilă, România fiind printre ele. Franța le-a ratat

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

La nivelul UE ponderea consumului final brut de energie din surse regenerabile a atins 22% în 2020. Aceasta este cu 2 puncte procentuale (pp) peste nivelul țintă pentru 2020, așa cum este inclus în Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării de energie din surse regenerabile. România a ajuns la 24,5%,peste media UE, dar e depășită de 10 țări.

UE își propune să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Sursa foto: Eurostat

 

Cu mai mult de jumătate din consumul final brut de energie din surse regenerabile, Suedia (60%) a avut de departe cea mai mare pondere între statele membre ale UE în 2020, înaintea Finlandei (44%) și a Letoniei (42%).

Directiva europeană definește, de asemenea, obiectivele naționale pentru 2020, care au fost stabilite ținând cont de punctul de plecare și potențialul general pentru sursele regenerabile în fiecare țară. Când se analizează obiectivele naționale, 26 de state membre le-au atins sau le-au depășit pentru 2020.

Statele membre care și-au depășit semnificativ obiectivele pentru 2020 au fost Suedia, Croația (ambele +11 pp) și Bulgaria (+7 pp). Franța, în schimb, nu a îndeplinit ținta (-3,9 pp).

Pe piața energiei sunt, însă, voci care susțin că investițiile în energii regenerabile au reprezentat o parte dintre cauzele scumpirii energiei din ultima jumătate de an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *