Ministru interimar al Finanțelor: “Rezultatele economice duc la creșterea încrederii investitorilor”/ Reprezentant BNR: “Până acum le spuneam cu încredere investitorilor că vedem o strategie fiscală credibilă, dar acum trebuie să tac”

Educatie financiară calcule bani grafice Foto: Pexels/ Pixabay

Rezultatele economice ale României “duc la creșterea încrederii investitorilor in țara noastră” și fac loc pentru cheltuieli neprogramate, susține ministrul interimar al Finanțelor Dan Vîlceanu, după publicarea datelor privind execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni.

“Datele oficiale arată că deficitul bugetar la 9 luni a scăzut la 44,29 miliarde lei (3,77% din PIB) faţă de deficitul de 67,27 miliarde lei (6,37% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020. Între timp am crescut investițiile, fiind unul din pilonii politicii guvernamentale. În perioada ianuarie-septembrie 2021 cheltuielile de investiţii au fost cu 3,97 miliarde lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, a scris ministrul interimar pe pagina sa oficială de Facebook.

Acesta a mai susținut că rezultatele economice ale României “duc la creșterea încrederii investitorilor in țara noastră și ne ajută să facem loc altor cheltuieli neprogramate, dar esențiale pentru români. Un exemplu ar fi soluțiile identificate pentru reducerea impactului facturilor la energie, o problemă pe care o au toate statele membre”, a transmis Vîlceanu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit rezultatelor prezentate azi, deficitul bugetar al României, adică diferența între venituri și cheltuieli, a ajuns la 3,77% din Produsul Intern Brut, după primele nouă luni ale anului, în creștere față de primele opt luni, când a fost raportat un deficit de 3,35%. În schimb, anul trecut, în plină criză pandemică, deficitul bugetar era mult mai mare, de 6,37% din PIB. Valoric, deficitul a ajuns la 44,29 miliarde lei, față de 39,36 miliarde lei în primele opt luni și față de 67,27 miliarde lei, în primele nouă luni din 2020.

Critici dinspre BNR

Pe de altă parte, chiar azi, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie din Banca Naţională a României (BNR) avertiza că ultima proiecţie bugetară este prociclică şi, “în loc să punem piciorul pe frână, s-a preferat gaz pe foc”, potrivit Agerpres. Veniturile bugetare suplimentare semnificative nu s-au dus în reducerea deficitului în anul în care creşterea economică a fost de 8%. “Vorbesc cu mulţi investitori instituţionali şi până acum le spuneam cu încredere că vedem o strategie fiscală credibilă, dar acum trebuie să tac, în ideea că poate nu mă întreabă… În acest mix de politici trebuie să existe un echilibru şi să nu meargă în direcţii opuse. Nici criza politică nu ajută, dimpotrivă”, a spus acesta.