Fermele din UE au produs anul trecut 160 de milioane de tone de lapte

lapte, lactate Sursa foto:Pixabay

Fermele din Uniunea Europeană au produs anul trecut 160,1 milioane tone de lapte brut, din care 96% a fost lapte de vacă, cu 1,9 milioane de tone sau 1,1% mai mult decât în 2019, arată datele publicate joi de Eurostat.

Din cantitatea totală de lapte brut produsă în UE, marea majoritate (149,4 milioane de tone) a fost utilizată în fabricile de lactate şi doar 10,6 milioane de tone au fost utilizate în cadrul fermelor, fie pentru consumul fermierului şi familiei sale, fie vândut direct la consumator, utilizat la hrănirea animalelor sau procesat direct.

Eurostat subliniază că randamentul producţiei de lapte a continuat să crească în UE ajungând la 7.509 kilograme pentru fiecare vacă de lapte în 2020. Însă în rândul statelor membre acest randament este cel mai mare în Estonia (10.063 kilograme pe vacă) şi cel mai mic în România (3.228 kilograme pe vacă).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 2020, peste o cincime (21,5%) din cantitatea totală de lapte brut din UE a fost produsă la fermele din Germania, iar o proporţie similară (22,4%) a fost procesată de fabricile de lactate din Germania. Împreună, Germania, Franţa, Ţările de Jos, Polonia şi Italia au fost responsabile în 2020 pentru două treimi (65%) din cantitatea totală de lapte brut de vacă din UE şi tot pentru două treimi (66,3%) din cantitatea de lapte de vacă procesată de fabricile de lactate.

Laptele de vacă reprezintă cea mai mare parte a laptelui livrat fabricilor de lactate în majoritatea statelor membre UE. Cu toate acestea, în Grecia majoritatea (56,3%) laptelui livrat fabricilor de lactate din Grecia a fost lapte de oaie şi capră, la fel ca şi o cincime (20,8%) în Cipru şi mai mult de o zecime (12,9%) în Spania. Urmează în ordine Bulgaria, Italia şi România. unde laptele colectat de la alte animale decât vaci are o pondere de până la 10% din cantitatea totală de lapte colectat.

Datele Eurostat mai arată că două treimi (69,8%) din laptele colectat de fabricile de lactate din UE este utilizat pentru a produce brânză şi unt. În 2020, Uniunea Europeană a produs 1,6 milioane de tone de lapte praf, 2,3 milioane de tone de unt, 7,7 milioane de tone de produse lactate precum iaurturi, 10,3 milioane de tone de brânză, 24 de milioane de tone de lapte de consum.

Germania a fost responsabilă pentru o cincime (19%) din producţia totală de lapte de consum a UE, 19% din producţia de unt şi 23% din producţia de brânză. Alţi producători importanţi de brânzeturi au fost Franţa (1,9 milioane tone sau 18% din totalul UE) şi Italia (1,3 milioane tone sau 13% din totalul UE).

Cele mai mari producţii de lactate au fost înregistrate în ţările UE cele mai populate, dar există şi unele excepţii. De exemplu, Ţările de Jos au fost al patrulea producător de brânză din UE (cu 9,7% din cantitate totală a UE), în timp ce Irlanda a fost al treilea producător de unt (11,5% din totalul UE).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: