Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că 2.400 de proiecte de utilitate publică în mediul rural au fost finanţate cu fonduri UE în perioada 2015 – 2022.
Agenția menționează că 3.458 de kilometri de drumuri comunale, reprezentând echivalentul distanţei dintre Bucureşti şi Madrid sunt în curs de modernizare, în timp ce peste 1.700 de kilometri de reţea de alimentare cu apă au fost deja realizaţi.
Pentru investiţiile de utilitate publică, AFIR a primit solicitări online pentru 3.518 proiecte de investiţii în valoare 2,84 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare şi de selecţie, AFIR a încheiat 2.428 de contracte de finanţare pentru proiecte de utilitate publică în valoare totală de 1,64 miliarde de euro. Plăţile efectuate de AFIR către beneficiarii publici ai FEADR depăşeşc 1,3 miliarde de euro, până în prezent.
Fondurile europene acordate prin intermediul AFIR au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea mediului rural şi implicit la un nivel de trai mai bun pentru locuitorii de la sate, subliniază instituţia.
”Cu finanţarea disponibilă prin AFIR, sunt acum în curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanţă echivalentă cu drumul între Bucureşti şi Madrid) şi s-au înfiinţat sau modernizat alţi 1.257 de kilometri de drumuri agricole. De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi 2.967 de kilometri de reţea de canalizare. Astfel, ca urmare a acestor investiţii, peste 4 milioane de locuitori beneficiază de proiectele de infrastructură de bază şi de acces din mediul rural”, relevă datele transmise de AFIR.
Totodată, cu fonduri europene din PNDR, s-au înfiinţat şi modernizat 255 de grădiniţe, 40 de creşe şi centre de tip after-school şi 22 de instituţii de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică a şcolilor profesionale. Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 cămine culturale şi 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.
Din totalul investiţiilor de utilitate publică finanţate prin AFIR, în zona montană s-au realizat 880 de kilometri de drumuri comunale, 222 kilometri de drumuri agricole, aproximativ 1.300 kilometri de reţea de apă şi apă uzată. Cu fonduri din FEADR s-au înfiinţat şi modernizat 72 de grădiniţe, 7 creşe şi after-school-uri şi 4 instituţii de învăţământ secundar superior. AFIR a mai finanţat în zona montană şi restaurarea a 185 de cămine culturale şi 18 monumente din patrimoniul cultural de interes local.