Germania își întărește “arsenalul” de GNL: A inaugurat vineri un nou terminal pentru importul de gaze lichefiate, al treilea în decurs de o lună

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: EY.com

Germania a inaugurat vineri un nou terminal pentru importul de gaze lichefiate, la Brunsbuttel, pe malul Mării Nordului, acesta fiind al treilea terminal inaugurat în decurs de o lună, în ideea de a compensa oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Nava “Hoegh Gannet” de tip FSRU (Unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare ) a fost ancorată vineri dimineaţa de o nouă platforma construită în câteva luni, a precizat compania energetică RWE, care gestionează proiectul.

Acesta este al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate inaugurat în Germania, după cel de la Wilhemshaven, tot pe malul Mării Nordului, şi cel de la Lubmin, pe malul Mării Baltice.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Este vorba de o noutate importantă pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă.

Cu o capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an, noua facilitate va permite acoperirea a 8% din consumul de gaze al Germaniei, potrivit Mministerului Economiei de la Berlin.

Terminalele pentru gaze lichefiate servesc la recepţia şi regazeificarea gazelor livrate de tancurile de GNL sub formă lichidă.

Spre deosebire de alte ţări europene, Germania nu dispunea de niciun astfel de terminal pentru importul de gaze lichefiate, preferând gazele mai ieftine care ajungeau prin conductele ruseşti, de care depindea în proporţie de 55%.

Însă totul s-a schimbat odată cu războiul din Ucraina şi cu sfârşitul livrărilor din partea grupului rus Gazprom. Importurile de gaze lichefiate spre Germania, via porturile belgiene, olandeze şi franceze, au explodat.

Pentru a evita costul prohibitiv al transportului, autorităţile de la Berlin au decis că construiască pe teritoriul Germaniei mai multe terminale pentru importul de gaze lichefiate. Alte patru terminale ar urma să fie construite în Germania, graţie ajutoarelor în valoare de miliarde de euro alocate de Berlin.

În paralel însă, s-au înmulţi şi criticile în Germania faţă de multiplicarea acestor terminale. ONG-urile de mediu arată cu degetul spre riscul de supracapacitate care ar putea frâna ambiţiile climatice ale Germaniei. Aceasta cu atât mai mult cu cât în iarna aceasta Germania a reuşit să se descurce mai bine decât se preconiza, în pofida opririi livrărilor de gaze ruseşti, graţie reducerii consumului din partea clienţilor industriali şi a gospodăriilor.

“Este normal să ne pregătim, dar rămâne de dovedit dacă toate terminalele care sunt acum în discuţie vor fi folosite la capacitate maximă”, a declarat vineri preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: