Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12,00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale.
“Săptămâna trecută a avut loc prima şedinţă a grupului de lucru referitor la respectarea jalonului din PNRR cu privire la reforma pensiilor speciale. Acolo s-a decis şi un calendar al grupului de lucru, ţinând cont de faptul că noi, PSD, ne dorim urgentarea depunerii şi a Cererii numărul 3 dar şi de termenul de 31 martie, termen la care adoptarea tacită în Senat urmează să se întâmple. A reieşit necesitatea ca toţi miniştrii de linie să vină, în scris, cu amendamentele care au reieşit atât din raportul final al Băncii Mondiale, dar şi din discuţiile cu Comisia Europeană. În acest sens, sub coordonarea domnului prim-ministru, vineri am întocmit adrese de solicitare către toţi miniştrii de linie cu termen până săptămâna aceasta, miercuri, ora 12,00, de a se depune aceste amendamente care să respecte prevederile din cadrul PNRR. Apoi, la finalizarea şedinţei de Guvern, vom avea încă o întâlnire a grupului de lucru unde să participe şi miniştrii de linie care au în coordonare aceste legi speciale, să agreăm acele amendamente pe care ulterior să le depunem către coaliţie spre decizie”, a precizat Budăi, luni, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.
El a adăugat că “este momentul” ca ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente care vor fi agreate în coaliţie, pe legea pensiilor speciale. “Mă pun la dispoziţia dumnealui să îl însoţesc, să mergem la Comisia Europenă”, a spus Budăi.
Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că nu se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale, însă o soluție trebuie să meargă pe principiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv contributivitate, o vechime mai mare și limitarea pensionării anticipate.
„Nu cred că se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale până nu avem rezultatele grupului de lucru care a fost constituit la nivel de coaliție. Problematica pensiilor de serviciilor cred că trebuie tranșată la acest moment de Parlament prin amendamentele pe care acel grup de lucru le va depune. Sunt mai multe soluții, nu trebuie să mergem pe o anumită nișă, pentru că o nișă nu rezolvă problemele de principiu.”, a declarat ministrul Finanțelor la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable” a revistei The Economist.
La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară, la Digi 24 că se va găsi o formulă prin care pensiile speciale să fie impozitate, pentru a se corecta „excesele legii”.
„Nu poți, nu există niciunde în lume, să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. Nu poți să fii magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu.
Vom veni, vom face modificările necesare. E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate. Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Vom veni cu tot acest calup. Vom face un grup de lucru, integratorul e ministrul care răspunde, domnul Marius Budăi, iar într-o anumită perioadă de timp vom închide acest capitol, dar nu încercând să câștigăm voturi. Venim cu o lege constituțională, clară pe care o pot înțelege românii”, a transmis Ciolacu.
Liderul PSD spune că întregul sistem de pensii va fi raportat la venitul președintelui României.
„Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila. Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a mai spus social-democratul.