Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat joi că nu se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale, însă o soluție trebuie să meargă pe principiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv contributivitate, o vechime mai mare și limitarea pensionării anticipate.
„Nu cred că se pune încă în discuție impozitarea pensiilor speciale până nu avem rezultatele grupului de lucru care a fost constituit la nivel de coaliție. Problematica pensiilor de serviciilor cred că trebuie tranșată la acest moment de Parlament prin amendamentele pe care acel grup de lucru le va depune. Sunt mai multe soluții, nu trebuie să mergem pe o anumită nișă, pentru că o nișă nu rezolvă problemele de principiu.
Soluțiile le va prezenta grupul de lucru cred că într-o săptămână sau două. Noi trebuie să vedem principiile, din PNRR, care se referă la contributivitate, la o vechime mai mare, la limitarea pensionării anticipate. Sunt elemente de structură ale fiecărei legi care a prevăzut aceste pensii și astfel de venituri pentru cei din structurile respective. Eu sunt optimist că se va ajunge la o soluție astfel încât România să facă această reformă”, a declarat ministrul Finanțelor la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable” a revistei The Economist.
Adrian Câciu a precizat că în bugetul României sunt prinși toți banii necesari pentru plata drepturilor așa cum au fost ele legiferate.
„Asta include plata drepturilor pe sistemul public de pensii, pe sistemul de pensii militare. Banii sunt în buget, pentru că e un buget aprobat.
Asta nu înseamnă că ne face plăcere că avem cheltuieli foarte mari cu un anumit timp de cheltuială. Este necesar – și de aceea facem aceste reforme – să ajustăm”, a precizat el.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară, la Digi 24 că se va găsi o formulă prin care pensiile speciale să fie impozitate, pentru a se corecta „excesele legii”.