Cheltuielile pentru locuință, hrană și transport au trecut în 2020 de 60% din bugetele gospodăriilor din UE. Cum stă România?

calcule buget Foto: Pixabay

Datele din ultimul sondaj privind bugetul gospodăriilor (HBS) arată că, în 2020, 60,6% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor din 23 de țări ale UE, pentru care sunt disponibile în prezent date, au fost cheltuite pentru locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili (32,7%), alimente și băuturi nealcoolice (17,1%) și transport (10,8%), conform Eurostat.

O cincime suplimentară (20,4%) din bugetele gospodăriilor din statele membre ale UE în 2020 a fost cheltuită pentru recreere și cultură (6,7%), mobilier și echipamente de uz casnic (4,9%), restaurante și hoteluri (4,8%) și îmbrăcăminte și încălțăminte (4,0%).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

O analiză mai aprofundată indică diferențe între țări. Cheltuielile pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili au reprezentat cea mai mare parte a bugetelor gospodăriilor în marea majoritate a țărilor UE, variind de la 8,4% în Malta la 49,2% în Ungaria.

Al doilea cel mai important element a fost reprezentat de cheltuielile cu alimentele și băuturile nealcoolice pentru majoritatea statelor membre. În Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria și Slovenia, pe locul al doilea se aflau cheltuielile pentru transport.

Estonia și Malta au avut modele diferite, unde alimentele și băuturile nealcoolice au reprezentat cel mai important articol de cheltuieli, cu 22,3% și, respectiv, 19,8% din bugetele gospodăriilor.

În România, o treime din cheltuieli merg pentru casă, apă, electricitate și combustibili, 28% – mâncare și băuturi nealcoolice și transportul încă 5%. 

 

În ceea ce privește România, datele Institutului Național de Statistică arată că, în trimestrul III din 2022,  conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2022, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor.

Vezi și:

Românii sunt campionii Europei la cheltuieli pe alimente și băuturi non-alcoolice / Aproape un sfert din venituri merg în această direcție / Încă 2,5% din bani sunt dați pe băuturi alcoolice

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: