Datele din ultimul sondaj privind bugetul gospodăriilor (HBS) arată că, în 2020, 60,6% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor din 23 de țări ale UE, pentru care sunt disponibile în prezent date, au fost cheltuite pentru locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili (32,7%), alimente și băuturi nealcoolice (17,1%) și transport (10,8%), conform Eurostat.
O cincime suplimentară (20,4%) din bugetele gospodăriilor din statele membre ale UE în 2020 a fost cheltuită pentru recreere și cultură (6,7%), mobilier și echipamente de uz casnic (4,9%), restaurante și hoteluri (4,8%) și îmbrăcăminte și încălțăminte (4,0%).
O analiză mai aprofundată indică diferențe între țări. Cheltuielile pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili au reprezentat cea mai mare parte a bugetelor gospodăriilor în marea majoritate a țărilor UE, variind de la 8,4% în Malta la 49,2% în Ungaria.
Al doilea cel mai important element a fost reprezentat de cheltuielile cu alimentele și băuturile nealcoolice pentru majoritatea statelor membre. În Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria și Slovenia, pe locul al doilea se aflau cheltuielile pentru transport.
Estonia și Malta au avut modele diferite, unde alimentele și băuturile nealcoolice au reprezentat cel mai important articol de cheltuieli, cu 22,3% și, respectiv, 19,8% din bugetele gospodăriilor.
În România, o treime din cheltuieli merg pentru casă, apă, electricitate și combustibili, 28% – mâncare și băuturi nealcoolice și transportul încă 5%.
În ceea ce privește România, datele Institutului Național de Statistică arată că, în trimestrul III din 2022, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2022, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor.
Vezi și: