Agenția Spațială Română a lansat în SICAP o licitație vizând achiziția de servicii de urmărire, observare şi furnizare de date astronomice pentru urmărirea obiectelor spațiale artificiale care orbitează în jurul Pământului pe orbite joase. Datele trebuie preluate în timp real de la centrul telecom de tip radar CHEIA, situat în Prahova, cel mai mare teleport din Europa Centrală şi de Sud-Est, și procesate la sediul Agenției, pentru ca să fie apoi trimise, spre interpretare, către EUSST, agenția europeană de monitorizare spațială.
Această monitorizare a obiectelor ce orbitează Pământul vizează în principal traseele sateliților geostaționari, care sunt urmărite astfel încât orice deviere care poate implica prăbușirea pe Pământ sau ciocnirea cu alți sateliți să poată fi anticipată.
„Operatorul economic va furniza datele astronomice achiziționate de radarul CHEIA în conformitate cu solicitările Centrului Operațional de Supraveghere și Urmărire Spațială (COSST).
Aceste solicitări vor fi transmise pe e-mail astfel sub formă de sesiuni de planificare, care va conține următoarele informații: planificarea si sloturile optimizate pentru urmărirea obiectelor din cadrul acesteia, prin maximizarea numărului de obiecte și observații per obiect, toate obiectele vizibile pentru senzori în intervalul configurat pentru execuția de planificare, cu rol informativ, fișier cu informatii de pointing pentru tot intervalul configurat pentru execuția de planificare, toate oportunitatile de urmărire pentru senzor.
Operatorul economic va procesa în mod automatizat datele astronomice achiziționate de radar și le va transmite prin-un mediu securizat, în format standard acceptat de baza de date EUSST, la COSST”, citim în descrierea licitației.
Acest contract se va derula pe o perioadă de două luni, de la semnarea contractului cu firma câștigătoare a licitației. Valoarea este de 124.000 de lei, ofertele se deschid în 2 mai iar departajarea lor se face în funcție de prețul cel mai scăzut.