Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, întrebat dacă începând de la 1 mai vor înghețate angajările și majorările salariale la stat, că lucrurile vor intra într-o perioadă de așteptare și de analiză, până la aprobarea unei noi legi a salarizării, în contextul în care autoritățile au decis să ajusteze cu 20 de miliarde lei cheltuielile bugetare.
„Statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona de cheltuieli neesențiale. Colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul consolidat al statului. Este o ajustare primară. Cred că există multe locuri în care – nu aș vrea să o numesc neapărat risipă – dar în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare”, a afirmat Câciu.
El a precizat că „toate măsurile sunt posibile”.
Întrebat dacă de la 1 mai vor fi interzise angajările și majorările salariale la stat și dacă mai vedem sau nu majorări salariale, Câciu a răspuns: „Una dintre deciziile de ieri este că, până la aprobarea legii salarizării și venirea cu noile principii, lucrurile intră într-o perioadă de așteptare și de analiză”.
Totodată, întrebat dacă vor avea loc concedieri, el a precizat: „Nu e vorba de concedieri în sens negativ. Managementul de resurse umane este o artă pentru ordonatorii de credite, acum depinde cum își gestionează resursa umană”.
„Avem prea multe angajări, din punctul meu de vedere, în ultima perioadă”, a spus Câciu.
De asemenea, întrebat dacă e posibil ca guvernul să decidă interzicerea cumulului pensie-salariu, ministrul Finanțelor a spus: „Cred că trebuie să avem analiza interdicției”.
Ministrul Câciu a respins orice posibilitate de a crește nivelul unor taxe și impozite fiscale.
El a precizat că această ajustare nu va afecta pachetul social și pachetul economic, nu va afecta investițiile și absorbția de fonduri europene.
Ministrul Finanțelor a menționat că România are trei reforme de făcut în această perioadă, din PNRR, „toate trei având ca subiect o consolidare bugetară, o reducere a cheltuielilor cu respectivele sectoare, vorbesc de pensii speciale, sistemul public de pensii, vorbesc de pondere în PIB”.
Câciu a criticat trei instituții pentru că nu colectează suficienți bani: ANAF, Vama și Oficiul pentru combaterea spălării banilor. Acesta a spus că instituţiile statului trebuie să îşi revizuiască comportamentul de colectare, pentru că avem un aparat imens de oameni care trebuie să găsească soluţii să colecteze de la cei care nu respectă legea în primul rând, şi a arătat că are cel puţin trei instituţii care trebuie să îşi dinamizeze activitatea, ANAF, Vamă şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. El a menţionat că ajustarea anunţată nu este una majoră, ci undeva la 3% din buget.
Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an, a transmis pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Surse apropiate situației au declarat pentru Profit.ro că pe listă este blocarea din nou a angajărilor la stat, dar și introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Astfel, instituțiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.